Trodnevni sastanak Radne grupe za kreiranje modela sistematizacije Kancelarija za mlade (KZM) u okviru lokalne samouprave, okupio je u Bečeju predstavnike Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade.

– Pokušaćemo da iznedrimo model koji je najkorisniji kada govorimo o inkorporiranju kancelarija za mlade u lokalnu samoupravu, za njeno nesmetano i što bolje funkcionisanje, rekao je Dane Mandić, koordinator KZM opštine Bečej.

Prema rečima Vojislava Prkosovačkog, prvog koordinatora KZM u Bečeju, a sada predstavnika Sekretarijata nacionalne asocijacije, podrška lokalnih samouprava je neophodna kako bi mladi odrazili svoje potencijale kroz institucionalnu podršku. On je naglasio da KZM nije samo pitanje mladih, već čitave zajednice.

Podsetimo, Bečej jedna od prvih pet opština koja je 2006. godine formirala KZM, dok je trenutno 136 KZM širom Srbije aktivno.
Radna grupa polazi od toga da ne može da postoji univerzalni model za svaku u Srbiji, ali bi kancelarija za mlade u opštinama veličine poput Bečeja, mogla da nađe mesto u Odeljenju za društvene delatnosti u Opštinskoj upravi.

– Asocijacija je udruženje Kancelarija za mlade koja pokušava da na osnovu lokalnih rešenja, izazova i iskustava pronađe set mera, uputi ih nadležnim organima i institucijama, kako bi se olakšao njihov rad. Ako se lokalna samouprava reši da pruži podršku mladima i ako postoji Kancelarija za mlade i osoba koja je edukovana i radi sa mladima, posle promene vlasti, pošto su kancelarije za mlade, nažalost, i dalje osetljive na stranačke izbore, mi se borimo da to mesto bude prepoznato u sistematizaciji lokalne samouprave i da se prepoznaje u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Zakon o lokalnoj samoupravi, objasnio je Prkosovački.

Jer, problem je taj što u osobe koje rade u KZM, kako lokalne samouprave, tako i drugi organi, fondovi, ulažu resurse, najpre novac, kako bi se oni usavršavali, osnaživali, a pri promenama vlasti i oni se menjaju. Prkosovački je dodao da mladi nisu politička kategorija, već se mogu posmatrati kao biološka i društvena kategorija.

Članovi asocijacije su predstavnici 64 gradova i opština u Srbiji koje imaju kancelarije za mlade.

Sastanku u Bečeju prisustvuju predstavnici onih opština i gradova koji imaju rešeno pitanje sistematizacije kancelarije za mlade i dolaze iz različitih opština, te mogu da pomognu u kreiranju seta mera drugih opština kod kojih postoji problem.

Skup u Bečeju se odvija u okviru projekta „Asocijacija radi“ koji realizuje Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, a finansijski podržava Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. U najvećoj potiskoj opštini borave mladi iz opština: Novi Bečej, Prokuplje, Kuršumlija, Kraljevo, Gradska opština Palilula Beograd, Stara Pazova, Zaječar, Novi Pazar…

Konferenciji za novinare prisustvovao i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević koji je istakao da postoji dobra saradnja između lokalne samouprave i ovdašnje kancelarije, kao i niz realizovanih projekata značajnih za opštinu.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име