Spomen obeležje Zid smrti u Bečeju
Spomen obeležje Zid smrti u Bečeju

Komemoracija kraj „Zida smrti“

Ovogodišnjeg 11. novembra se navršava decenija od kako je Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine obeležava kao državni praznik u Srbiji, a Bečejci se istog datuma prisećaju Prvog streljanje u Drugom svetskom ratu 1941. godine. Tim povodom OO SUBNOR Bečej u petak, 11. novembra, organizuje komemoraciju kraj spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada. Tužno sećanja na odmazdu mađarske fašističke vojske održaće se u 11 sati.

-Pozivamo sigrađane da nam se pridruže u obeležavanju 81. godišnjice pogubnog čina fašista, kada su, po odluci Prekog suda mađarskog kraljevskog Generalštaba u Bečeju, straljali 12 mladića, a 20. januara naredne godine još 11, čime su tek započeli krvavi januar 1942. godine, pošto su nedelju dana kasnije u zavšnoj akciji Velike racije u Južnobačkom okrugu ubili i u hladnu Tisu bacili oko 400 nevinih žrtava jevrejske, romske i srpske nacionalnosti. Ovo je najmanje što možemo da uradimo za žrtve zlodela fašista u Drugom svetskom ratu, kako se njihovo nedelo ne bi zaboravilo u vreme kada se u nekim delovima sveta fašizam povampirio, vele organizatori komemoracije.

Ne bi bilo na odmet da se tom prilikom oda počast i žrtvama Velikog rata 1914 – 1918. godine, pošto je Bečej jedan od retkih gradova u kojem se, samo stotinak metara bliže centru, nalazi spomenik Kralju Petru prvom Karađorđeviću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име