Uspomena na nevino stradale žrtve fašističkog terora u Bečeju ne bledi. U organizaciji Opštinske organizacije SUBNOR, juče je kraj spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada održan komemorativni skup povodom prvog streljanja 12 mladih Bečejaca 11. novembra 1941. godine.

Prigodnom besedom v. d. predsednika boračke organizacija podsetilo se na sprovođenje prvog dela presude Prekog suda načelnika mađarskog kraljevskog Generalštaba u Bečeju tokom Drugog svetskog rata. Tada je u 13 sati plotun streljačkog voda usmrtio Borislava Vlajkova, Milana i Svetozara Gavrića, Živka Gagića, Stevana Kojića, Isidora Mogina, Labuda Pejovića, Ivana Ćirića, Gotfrida Hovea, Teodora Cvejanova, Vujicu Čiplića i Momčila Šaranovića. Međutim, time se fašisti nisu zadovoljili. Po istoj presudi, 20. januara 1942. godine, streljano je novih 11 mladića.

A samo nedelju dana kasnije u Bečeju je završena Velika krvava racija u Južnobačkom okrugu, kada je ubijeno i u hladnu vodu Tise bačeno oko 400 Jevreja, Roma i Srba iz Bečeja. Dobro je da boračka organizacija u Bečeju održava kontinuitet evociranja uspomena na teške dane tokom Drugog svetskog rata i što su vence i cveće na spomen obeležju „Zid smrti“, pored boračke organizacije, položile delegacije lokalne samouprave, Opštinskog veća SSSS, Opštinskog udruženja penzionera, kao i stranke Kumunistička partija Josip Broz Tito. Rodbina 12 streljanih rodoljuba položila je cveće na spomen ploče s imenima streljanih. Sve je okončano minutom ćutanja u čast svih žrtava u Drugom svetskom ratu, a onda su malobrojni učesnici komemrativnog skupa nastavili druženje u prostorijama OO SUBNOR Bečej.

Lepo je i to što je besednik na komemoraciji u jednoj rečenici podsetio da se, igrom slučaja i sudbine, istog datuma obeležava i Dan primirje u Prvom svetskom ratu, ali nije dobro što niko nije položio, bar, struk cveta na spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji se nalazi samo stotinak metara, i to bliže centru grada, udaljen od spomen obeležja „Zid smrti“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име