Nekadašnja „lepotica“ je odavno ruglo u centru grada | Foto: Vlastimir Jankov
Nekadašnja „lepotica“ je odavno ruglo u centru grada | Foto: Vlastimir Jankov

Arhitektonski ukras Bečeja dvadesetih godina prošlog veka, zgrada na početku Ulice Gerberovih rađena u secesionističkom stilu, ponovo će biti jedna od „lepotica“ varoši kraj Tise!?

Decenijama je to bila upravna zgrada trgovačkog monopoliste bečejskog regiona „Univerzala“ i trgovci su je koliko toliko održavali. Od kako je bečejski trgovački „magnat“ propao, zgrada je toliko oronula, da je poslednje decenije bila pravo ruglo u užem centru grada, a iz fasade kod ulaza niklo je drvo!?

Na svu sreću, čitav kompleks, jer u dvorištu ima drugih objekata, kupila je firma „MM 99“ iz Stare Pazove i ovih dana je počela priprema terena za izgradnju potpuno novog objekta s replikom autohtone fasade u secesionističkom stilu.

-Pošto je zgrada jedan od brojnih spomenika kulture u Bečeju i pod zaštiitom je, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture je dao saglasnost i način na koji će se obaviti rušenje. U narednih desetak dana uzeće se odlivak fasade i investitor je u obavezi da izgradi repliku fasade. Sve vreme izgradnje Zavod će imati nadzor, te verujemo da će se sve odvijati u zakonskim okvirima, konstatacija je pomoćnice predsednika opštine Bečej za oblast urbanizma, građevinarstva i komunalne delatnosti Daniele Doroslovački.

Ovih dana je u zakupljeni kompleks, koji je još prošle godine dobio lokacijsku dozvolu, ušla ekipa koja će obaviti rušenje i ima rok od 90 radnih dana da teren totalno očisti i pripremi za izgradnju.

Dragan Živkov Džaja dobio je posao rušenja oronulog objekta  | Foto: Vlastimir Jankov
Dragan Živkov Džaja dobio je posao rušenja oronulog objekta | Foto: Vlastimir Jankov

-Postigli smo dogovor sa firmom iz Stare Pazove da kao podizvođač obavimo rušenje bezvrednih objekata unutar građevinskog kompleksa. Vrednost izvođačkih radova rušenja je materijal koji će se tom prilikom dobiti. Ogromna većina će biti građevinski šut, koji će kamioni izneti na gradsku deponiju, a drvena građa, crep i nešto cigala će moći da se iskoristi. Očistili smo dvorište od biljnog otpada, kako bi radne mašine mogle da se kreću, i sad počinjemo rušenje dvorišnih objekata, s tim da će istočni zid prema Domu zdravlja ostati kao zaštita dok traje gradilište. Kad stručni ljudi iz Zavoda uzmu odlivak fasade, počećemo sa skidanjem krovne konstrukcije ulične zgrade, a onda će bageri srušiti zgradu. To je prva faza rušenja, a u drugoj fazi sledi nasipanje peskom podrumskih prostorija do potrebnog nivoa za nesmetano izvođenje radova, rekao nam je Dragan Živkov Džaja, vlasnik podizvođačke firme „Živkov prevoz“ d.o.o. iz Bačkog Gradišta zadužene za radove rušenja.

Krajnji rok da teren bude potpuno spreman za one koji će da grade je 1. mart 2017. godine. Kako se (ne)zvanično čuje, na tom mestu treba da bude objekat trgovačke firme „Idea“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име