Sedamnaest izbegličkih porodica u Novom Bečeju konkurisalo je za kupovinu ukupno osam kuća, u okviru Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi u Republici Srbiji. Prošlog petka je komisija utvrđivala kompletnost pristigle dokumentacije, a procene su da će se postupak odabira kandidata završiti za oko dva meseca.

Komisija formirana za sprovođenje ovog konkursa zasedala je u petak 10. februara u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije u Beogradu. Tom prilikom otvorene su pristigle i utvrđena je kompletnost dokumentacije.

-Dalji korak komisije je obilazak kuća, odnosno podnosioca zahteva, kako bi se utvrdilo u kakvim uslovima trenutno žive, kao i obilazak kuća koje žele da zakupe. Na Komisiji je da utvrdi kakve su to kuće i da li odgovaraju ceni koja je navedena. Pored 9.500 evra oni koji dobiju sredstva imaju pravo i na građevinski materijal i drugu opremu u vrednosti od 1.500 evra. Pored vrednosti kuće do 9.500 evra, dobitnici sredstava mogu da uplate još svojih sredstava, do 50 odsto onoga što su dobili, objasnila je Marica Bešlin, sekretarka Skupštine opštine Novi Bečej i članica komisije.
U međuvremenu, iz zemalja porekla izbeglih lica koja konkurišu, potrebno je dobiti podatke o tome da li tamo poseduju neku nepokretnost, što sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a nakon toga, kandidati će se bodovati, na osnovu čega će biti utvrđeno ko od njih ispunjavaju uslove za dobijanje kuće. Procene su da će proces trajati bar još dva meseca.

Otvaranje prijava su pratili predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, odnosno OEBS-a i UNHCR-a, uz čiju se podršku sprovodi Regionalni stambeni program Republike Srbije. Predsednik Skupštine opštine Novi Bečej Mirjan Jakšić, jedan je od članova Komisije kazao je da je dokumentacija pristiglih prijava uglavnom bila potpuna, da ima dovoljno vremena da se manji nedostaci isprave.

Opština Novi Bečej jedna je od pedest i tri lokalne samouprave u kojima će biti realizovano ukupno 899 stambenih rešenja, koja su dodeljena u okviru petog i proširenja četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Vrednost svakog objekta iznosi 9.500 evra.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име