Na 29. sednici lokalnog parlamenta, u prisustvu 30 od 36 odbornika, za manje od sat vremena usvojene su sve tačke dnevnog reda, od kojih je prva bila imenovanje direktora Javnog preduzeća „Vodokanal“.

 

Predlog da na funkciju direktora „Vodokanala“ bude izabran kandidat Zoran Grbić, podržalo je 27 odbornika, a tri je glasalo protiv. Imenovanje Grbića, koji je do raspisivanja konkursa bio vršilac dužnosti u tom preduzeću, nisu podržali odbornici Demokratske stranke Slobodan Zlokolica i Miloš Konjević, koji su iz redova te političke partije jedini prisustvovali sednici, a protiv je bio i odbornik Liberalno – demokratske partije Zoltan Rabockai.

U nastavku sednice lokalni odbornici su usvojili i rešenja o imenovanju članova školskih odbora u osnovnim školama „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“ u Bečeju, kao i razrešenje prethodne i imenovanje nove izborne komisije opštine. I ovu, doduše, kratku sednicu obeležila je diskusija koju je inicirao predsednik Odborničke grupe demokratske stranke Slobodan Zlokolica. Zlokolica je prvo podsetio na predloge akata i izmena koje je DS predložila lokalnom parlamentu sredinom septembra. On je za skupštinskom govornicom potegao i pitanje rebalansa budžeta, jer, kako kaže, pojedini budžetski korisnici nemaju sredstava. Pored toga predsednik OG DS postavio je i pitanje kada će biti imenovan načelnik opštinske uprave i načelnik odeljenja za finansije. Odmah potom replicirao je predsednik skupštine Peter Knezi rekavši da su predlozi demokrata predati Opštinskom veću. On je objasnio da će, ukoliko se u roku od 90 dana Veće ne izjasni, predlozi DS-A staviti na dnevni red SO i odbornici će, kako je prvi čovek bečejskog parlamenta rekao, moći o njima da se izjasne. Knezi je dodao da se rebalans radi, ali i da mu nije poznato u kojoj je fazi. Nadovezao se na ova pitanja i zamenik načelnika Opštinske uprave Zoran Kovač, koji je rekao da je za načelnika Odeljenja za finansije imenovana Angelina Horvat, koja je na bolovanju, a da je do njenog povratka za vršioca dužnosti načelnika imenovan jedan od šefova odseka Milenko Milovan.

 

„Izbor za direktora „Vodokanala“ kao izbor mis“

Uoči glasanja o imenovanju direktora „Vodokanala“ Zlokolica je izrazio sumnju u to kako je komisija procenila znanje i veštine kandidata. – Ako vi nekom postavite pitanje ko je osnivač javnog preduzeća, koji su organi tog preduzeća, meni to deluje, nemojte me pogrešno shvatiti, kao izbor za mis. Vi ako ne znate ko je osnivač javnog preduzeća, vi ste diskvalifikovani. Nadalje, kada je u pitanju sposobnost kandidata, a jedno pitanja je bio i plan razvoja preduzeća u smislu rešavanja problema pijaće vode u naseljenom mestu Bačko Petrovo Selo. Kako možete da posmatrate ovo pitanje, s obzirom na to da je v.d. direktora imao, faktički, šest meseci plaćene obuke da se upozna sa problematikom rada preduzeća, da se upozna sa strategijama, konkursnom dokumentacijom? Nemoguće je postavljati pitanja tog tipa tako da jedan kandidat ima nedostižnu prednost. Radno iskustvo i radni staž se moraju razlikovati. Neko može imati radni staž od 30 godina, a da vodi kafanu. Svi su kandidati dobili pet poena, a razlika između radnog staža prvog i trećeg kandidata je deset godina. Pa, kako je moguće da se deset godina razlike isto boduje. Da li cenjeno radno iskustvo ili radni staž, upitao je Zlokolica. On je istakao da OG DS ne može da podrži predloženog kandidata, jer je u pitanju specifična delatnost, dok je ta stranka Grbića, kao predlog za direktora sportskog centra podržala. Za govornicu je potom izašao Đorđe Popov, predsednik Komisije za imenovanje direktora i rekao da je komisija radila prema odluci i pravilniku. Popov je dodao da bi deo sadržine tih dokumenata trebalo izmeniti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име