U petak i subotu (18. i 19. avgust) u Bečeju je održana tradicionalna manifestacija Sent Ištvan u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Petefi Šandor.

Proslava je počela u petak nastupom hora Schola Cantorum u crkvi Svetog Antona Padovanskog u Donjem grada, a nakon koncerta je u okviru slavske mise osvećen hleb. Nakon svete mise, program je nastavljen na otvorenoj bini postavljenoj u Republikanskoj ulici.

Osvećeni hleb presekao je Igor Kiš, predsednik Skupšine opštine Bečej.

– Sent Ištvan, ili Sveti Stefan, slave obe crkve i kod nas u Bečeju. On se upravo za to i za zalagao na ovim prostorima – da svi koji ovde žive, žive u miru, rekao je Igor Kiš.

Nakon toga se domaćin Mađarsko kulturno društvo Petefi Šandor predstavilo prigodnim programom.

Publika je imala da uživa u performansu pevača i glumaca pod nazivom Sent Ištvan, zatim uz nastup „Folkbeat duo“.

Popularni glumac i pevač Zoltan Berecki nastupio je sa svojim bendom, na veliko zadovoljstvo okupljenih Bečejaca i njihovih gostiju. Mnogi su upravo povodom velikog praznika došli u Bečej.

Drugi dan proslave obeležilo je takmičenje u kuvanju u kom je učestvovalo 38 ekipa. Za decu su bile organizovane prigodne aktivnosti, dok je uz muzički program druženje potralo do ponoći. Sent Ištvan, ili Sveti Stefan, prvi je kralj Mađarske i utemeljitelj mađarskog identititeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име