Kulinari uvek privlače dužnu pažnju brojnih posetilaca | Foto: Vlastimir Jankov
Kulinari uvek privlače dužnu pažnju brojnih posetilaca | Foto: Vlastimir Jankov

Dvodnevna fešta „po meri“ Bečejaca i ove godine povodom obeleževanja Sent Ištvana, praznika svih Mađara bilo gde da su u svetu. Tako se još jedanput pokazalo da žitelji najveće potiske varoši dostojanstveno drže do tradicije, bez obzira na veroispovest i nacionalnost.

Kako je manifestacija u organizaciji MKD „Petefi Šandor“, istovremeno, i Dan novog hleba, umešanog od brašna pšenice ovogodišnjeg roda, kojim simbolično počinje berićetniji period života, razumljivo je što ovom činu prisustvuju i komšije Srbi. Uz to, treba imati na umu da je osnivača i prvog krunisanog kralja mađarske države Ištvana, koji je Mađare uveo u hrišćanstvo i zato je od 1083. godine proglašen za sveca od strane Rimokatoličke crkve, 2000. godine i Srpska pravoslavna crkva kanonizovala. Sve to ukazuje na ispravnost konstatacije iz prve rečenice.

Mada se Sent Ištvan obeležava sutra, 20. avgusta, svečanost u Donjem gradu počinje danas. Od 17.30 sati održaće se koncert Duvačkog orkestra iz Čongrada, a od 18 sati u crkvi posvećenoj Svetom Antunu Padovinskom održaće se sveta misa. Posle osveštanja novog hleba, članovi MKD „Petefi Šandor“ će u narodnim nošnjama doneti repliku mađarske mrune i osveštani novi hleb do svečane bine na uglu ulica Repubilikanska i Nikola Tesla, gde će se obaviti tradicionalni čin rezanja novog hleba i izgovoriti pozdravna beseda. Posle oficijelnog dela, sledi prigodan kulturno-umetnički program u kom će nastupiti već pomenuti Duvački orkestar iz Čongrada, zatim pevač iz Mađarske Tamaš Palčo, pa plesna grupa organizatora, onda humorista Zoltan Makša iz Mađarske i na kraju renomirana bečejska muzička grupa „Fokoš“.

Lanjsko iznošenje krune i osveštanog hleba iz crkve | Foto: Vlastimir Jankov
Lanjsko iznošenje krune i osveštanog hleba iz crkve | Foto: Vlastimir Jankov

Sutra, na sam dan Sent Ištvana, održaće se tradicionalno nadmetanje odraslih u pripremanju goveđeg perkelta. Potpaljivanje vatre ispod kotlića ispred Doma MKD „Petefi Šandor“ u Ulici Nikole Tesle počinje u 16 sati i do 19 sati, kada će se uzimati uzorci skuvanog specijaliteta, za decu će se organizovati brojne kreativne radionice. Proglašenje pobednika u kulinarstvu i plasman ostalih, uz napomenu da zahvaljujući velikom broju sponzora svi učesnici u ovom takmičenju dobijaju robne nagrade, očekuje se oko 20 sati. Posle toga sledi veselje pod vedrim nebom uz muziku grupe „Harmonija“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име