Ljubiši Marinkoviću, novinaru i osnivaču lokalnih nedeljnika „Borski problem” i „Timočke” sinoć u 19 sati uručene su tri tužbe čelnika opštine Bor i njihovih najbližih srodnika, a prva ročišta po tužbama zakazana su već za danas i to sve u razmaku od 15 minuta.

Prvo ročište je bilo u 14 sati, drugo u 14.15, a treće u 14.30 sati.

Najnoviji pritisak na medije i novinare predstavlja presedan u brzini reagovanja sudstva u Srbiji, a najoštrije osude stigle su do sada samo od reprezentativnih medijskih udruženja Lokal pres, NUNS, NDNV i ANEM.

Povod za tužbe je serija tekstova objavljenih tokom 2016. godine na sajtu bor-sve.net, a u kojima je Marinković ukazivao na nepravilnosti u radu lokalne samouprave u Boru. Privatne tužbe protiv Ljubiše Marinkovića za uvredu podneli su predsednik opštine Bor Živorad Petrović, njegov brat Goran Petrović koji je direktor Javnog preduzeća za stambene usluge „Bor”, kao i načelnica opštinske uprave Ljubinka Jelić.

Interesantno je da tužitelje zastupa advokat Petar Jelić, suprug tužiteljke.

U decembru prošle godine predsednik borske opštine uslovio je članove Saveta Mesne zajednice Gornjane da će napustiti sastanak, na kome je trebalo da bude predstavljen budžet za 2017. godinu, ukoliko iz prostorije ne bude udaljen novinar Ljubiša Marinković.  Tokom februara redakciji „Borskog problema” je naloženo iseljenje iz prostorija u Centru za kulturu Bor koje su godinama koristili i uredno plaćali zakup.

Novinarska i medijska udruženja upozoravaju da se ovakvim postupcima koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama ugrožavaju prava građana da budu blagovremeno i objektivno informisani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име