Đački list „Školarac“, koji izlazi na srpskom i mađarskom jeziku pri OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, ove godine obeležava 16 godina izlaženja.

Tim povodom je, zajedno sa školom, mesno Udruženje građana „Za bolji život sela“ zakazalo za četvrtak, 10. decembra, prigodno slavlje u prostorijama mesne biblioteke.

-Slavlje počinje u 17 sati i prisutnima će se obratiti prve urednice, tada učenice 7. i 8. razreda, Anica Majstorac i Piroška Tot. Naravno, prigodnu besedu će imati sadašnji direktor Ferenc Beretka, a govoriće i dvojica učenika ove škole, daleko pre izlaženja lista, poslenika pisane reči, novinar Đerđ Lajber i pesnik i prevodioc Svetislav Travica, rekao nam je u ime organizatora Janoš Žolnai. Ne samo da učenici rado čitaju „Školarac“, nego se rado i uključuju u njegovu izradu. Već nekoliko godina list ima i on lajn verziju. Zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za prosvetu, jubilarni 40. broj „Školarca“ izašao je 9. juna ove godine. Ali, nije samo taj ovogodišnji jubilej u školi.

-Ovo je jubilarna 60. godina kako Osnovna škola u najvećem potiskom selu radi po imenom „Šamu Mihalj“. Slavlje povodom Dana škole obavili smo 9. oktobra na Dan prosvetnih radnika, ali čitava godina je u znaku jubileja. Ove školske godine nastavu pohađa 550 učenika i veliki broj ih je uključen u razne aktivnosti posvećene školskom rođendanu, dodaje direktor Ferenc Beretka.

Inače, školstvo u Bačkom Petrovom Selu ima tradiciju dugu preko tri veka. Tačnije, prema istorijskim podacima 1703. godine je osnovana prva osnovna škola u selu, kao još jedna u nizu srpskih osnovnih škola u Bačkoj, a sedam decenija kasnije, 1773. godine, osnovana je rimokatolička osnovna škola na mađarskom nastavnom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име