Protokol o saradnji osnovnih škola u Bečeju i partnera u lokalnoj zajednici na smanjenju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, u okviru UNICEF-ovog programa „Škola bez nasilja“ potpisalo je juče (4. mart) dvadeset relevantnih ustanova iz opštine.

 

Na skupu tim povodom u najvećoj potiskoj opštini bile su i Biljana Lajović i Smiljana Grujić iz Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te Jovan Vukčević, prosvetni savetnik iz Školske uprave Novi Sad. Valja istaći da su u okviru programa „Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu“ OŠ „Zdravko Gložanski“, OŠ „Sever Đurkić“ i OŠ „Šamu Mihalj“ stigle do četvrtog koraka, a to je uspostavljanje i funkcionisanje spoljašnje zaštitne mreže. S obzirom na to da je OŠ „Petefi Šandor“ već prošla program, a da su i OŠ „Svetozar Marković“, kao i OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela izrazile želju da učestvuju u ovoj aktivnosti, sve osnovne škole prisustvovale su potpisivanju zvaničnog memoranduma o saradnji sa insititucijama i organizacijama koje mogu doprineti u prevenciji i intervenciji nasilja u Bečeju u osnovnoškolskom uzrastu. Događaj u velikoj sali zgrade opštine uveličali su i timovi za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, predstavnici školskih odbora, saveta roditelja i đačkih parlamenata. Prisutnima su podeljeni i priručnici za roditelje pod nazivom „Šta je danas bilo u školi“.

„Nasilje ne sme da prenoći“

Prema rečima Biljana Lajović iz Jedinice za prevenciju nasilja najviše nasilja, kada je u pitanju škola, dogodi se u svlačionicama. Zbog toga je veoma važno, kako je istakla Lajović, da je dežurstvo nasatvnika na adekvatan način organizovano. – Nije poenta postaviti deset nastavnika samo tako, već je važno da se nalazi na pravim mestima. Važno je i da su po školi vidljivo istaknuti plakati, da deca znaju kome mogu da se obrate od nastavnika. I ono što je ključno, nasilje ne sme da prenoći, reagovati se mora odmah, navela je Biljana Lajović. Kako je još istakla, deci je važno da se na pravi način iskažu, pa zbog toga treba učestvovati na „svim mogućim takmičenjima, smotrama“. Roditelji, kao stvarni saradnici, jedna su od ključnih karika u ovom procesu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име