Sa promocije Monografije bečejske Gimnazije | Foto: Vlastimir Jankov
Sa promocije Monografije bečejske Gimnazije | Foto: Vlastimir Jankov

Aktuelna školska godina je jubilarna za bečejsku Gimnaziju, koja se, evo, već devet decenija bavi najlepšim, ujedno, i najtežim poslom, vaspitavanjem i obrazovanjem tinejdžera. Svečana akademija povodom vrednog jubileja održana je 27. oktobra prošle godine.

Jer, tog datuma pre 90 godina Ministarstvo prosvete je svojim rešenjem dalo školi dozvolu za rad i tako sprovelo odluku da se Građanska škola u Starom Bečeju pretvori u četvororazrednu državnu Gimnaziju, koju su Bečejci čekali, čak, 36 godina. Ovih dana se obeležavanje jubileja završilo promocijom Monografije prestižne bečejske škole.

Učenici su pronosili dobar glas o našoj školi širom zemlje i sveta, jer veliki je broj naših učenika koji su nastavili školovanje na prestižnim svetskim univerzitetima, postali su akademici, naučni radnici, priznati stručnjaci u svojim oblastima, dobri ljudi… Učenici su i sada dali puni doprinos u izradi Monografije, jer su učestvovali u najtežem delu posla oko popisa svih učenika od osnivanja Gimnazije u Bečeju do danas. Inače, autori atraktivne publikacije su profesorka istorije Biljana Bošković, profesor filozofije Ivan Kovač i profesorka srpskog jezika i književnosti Tamar Preradov, koji su imali punu podršku i saradnju ostalih profesora i učenika, naglasio je u pozdravnoj besedi direktor slavljenika mr Miodrag Basarić.

Posle prigodnog kulturno-umetničkog programa bečejskih gimazijalaca u svečanoj školskoj sali, prisutnima su se obratili autori Monografije.

Za devedesetogodinjeg čoveka se kaže da je vremešan i mudar, za građevinu kakva je naša škola istih godina kaže se da je ukras grada, arhitektonski i istorisjski spomenik, a škola stara 90 godina je ukras i spomenik znanju, naglasila je Biljana Bošković, koja je autor četiri, od ukupno, devet celina Monografije.

U ime bivših profesora i direktora, obratila se Milana Gložanski, koja je bila prva među jednakima pre aktuelnog direktora u periodu od 2001. do 2006. godine, a u ime učenika ovogodišnja maturantkinja Anja Mihajlović.

U Gimnaziji sam stekla nove poglede na svet, sazrela sam, čini mi se, u svakom smislu, otkrila čime u životu želim da se bavim, stekla lepa iskustva i brojna prijateljstva. Gimnazija će mi ostati u lepom sećanju ne samo zbog toga što je obeležila deo moje mladosti, koje ću se nostalgično sećati, već zato što mislim da sam kvalitetno provela vreme od četiri godine, razmišljanje je Anje Mihajlović.

Dodajmo da je atraktivna publikacija sa imenima svih maturanata od osnivanja do danas, imenima mnogih koji su kasnije postali znameniti ljudi, imenima 14 direktora škole i imenima učenika i profesora koji su poslednje decenije beležili izuzetne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, besplatna i zainteresovani treba da dođu u Gimnaziju po primerak Monografije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име