Instruktor Endre Hegediš sa neplivačima u malom bazenu
Instruktor Endre Hegediš sa neplivačima u malom bazenu

U organizaciji Udruženja za školski sport i pedagoga fizičke kulture opštine Bečej, ovih dana rad završava Škola za plivanje. Ukupno 130 devojčica i dečaka uzrasta od pet do 14 godina iz Bačkog Petrovog Sela i Bečeja prošlo je dvonedeljnu obuku, koja se tradicionalno realizuje u kompleksu otvorenih bazena ovdašnjeg sportskog centra.

-Počeli smo petog ovog meseca, kada smo ustanovili da iz Bačkog Petrovog Sela ima 70 i iz Bečeja 60 dece. Podelili smo ih u grupe neplivača, poluplivača i plivača, a onda u podgrupe po uzrastu. Ukupno 13 pedagoga radi sa decom. U najplićem bazenu sa najmlađima rade Dijana Fehirov, Kristina Čabi i učiteljice iz Ade Karmen Gordon i Diana Fabijan. One decu navikavaju na vodu, uče ih da plutaju i gnjuraju. Posle sva do tri dana, kako ko savlada osnovne elemente, prelazi u nešto dublji dečiji bazen i rade sa instruktorima Zoltanom i Martinom Krajtmarom, Šandorom Rabom i Endreom Hegedišom, gde se uče tehnici prsnog plivanja. Kada savladaju osnovne elemente plivanja, prelaze u olimpijski bazen i kao pluplivači rade sa Strahinjom Gavrićem i Atilom Gordon. Najzad, sa plivačima rade na ispravljanju grešaka Dejan Kapriš i Andruško Čaba. Ako neko iz bilo kojih razloga „iskoči“ iz programa, ja sam tu da popunim prazninu, pojasnio nam je kako funkcioniše škola plivanja koordinator čitavog projekta Goran Strajnić.

 

U dajem razgovoru Strajnić navodi da je „školica“ organizovana na temeljima nekadašnjih obuka plivanja na moru, gde su deca bečejskih osnovnih škola organizovano odlazila na letovanje u Vrsar ili Prvić Luku i prolazila kroz obuku od neplivača do solidnog plivača.

Instruktori Dejan Kapriš i Andruško Čaba za polazncima Škole plivanja
Instruktori Dejan Kapriš i Andruško Čaba za polazncima Škole plivanja

Aktuelna škola traje dve nedelje ili deset radnih dana.  Svi polaznici „školice plivanja“, po završetku obuke, dobijaju diplome i majice, čiju izradu su pomogli sponzori, a i lokalna samouprava se aktivno uključila u realizaciju projekta.

Valja podsetiti da to nije jedina obuka neplivača i poluplivača u Bečeju. PVK Bečej organizuje tokom čitave godine obuku u zatvorenom bazenu i talentovanu decu odmah usmeravaju u rad plivačkog sektora. Nedavno je Savez sportova opštine Bečej u saradnji sa sportskim centrom, treću godinu u nizu, završio obuku žena neplivača. Sve s humanim ciljem da se smanji broj neplivača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име