Miodrag Mića Hadnađev sa Marijom Šijačić i predsednicom OUP Bečej Nadom Milovanov
Miodrag Mića Hadnađev sa Marijom Šijačić i predsednicom OUP Bečej Nadom Milovanov

Opštinsko udruženje penzionera u Bečeju priredilo je ovih dana skromnu svečanost u svojim prostorijama za dvoje aktivista, Mariju Šijačić (85) i Miodraga Hadnađeva (84), koji su, po odasku u zasluženu penziju, još četvrt veka nastavili nesebično da rade u interesu svojih ispisnika.

-Nemerljiv trag ostavili su Marija i Mića u uspešnom poslovanju našeg Udruženja. Marija je radila na poslovima zdravstvene preventive, a Mića sve što je bilo potrebno da Udruženje uvek bude na usluzi svojim članovima. S obzirom na njihove ljudske i stručne vrline, teško da ćemo naći adekvatne zamene, pohvalno govori o svojim saradnicima predsednica OUP Bečej Nada Milovanov.

A Marija i Mića nisu krili zadovoljstvo što im je po drugi put u životu priređen penzionerski ispraćaj. Prvi put je to davno bilo. Mariji u Domu zdravlja, jer je kao patronažna sestra radni vek provela u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a Mići u nekadašnjem privrednom gigantu Fadipu, gde je prvo radio u konstrukcionom birou, a kada je 1970. godine počela s radom Gumara, postao je rukovodilac proizvodnje do odlaska u penziju 1994. godine.

-Zahvaljujući viziji tadašnjeg predsednika Udruženja penzionera Božirada Jovanovića i predsednika Saveza invalida rada Uroša Vasina, 1997. godine je doneta odluka da se, pored standarnih usluga nabavke zimnice, ogreva i podele prehrambenih paketa, uvede i preventivna zdravstvena usluga merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Nabavljeni su neophodni medicinski aparati, odštampani kartoni i svi članovi Udruženja su mogli besplatno da kontrolišu TA i ŠUK, a od kraja 2006. godine, kada je nabavljen i multifunkcionalni aparat za merenje triglecirida, ukupnog holesterola i ŠUK-a iz kapi krvi, preventivna usluga se proširila, čemu treba dodati i edukativna predavanja iz oblasti kućne nege, prve pomoći i pravilne ishrane. Mnoge su bolesti izlečive kad se na vreme otkriju i uspostavi adekvatna terapija, primećuje Marija Šijačić.

U svaki karton su upisani rezutati merenja, pa Marija ima preciznu evidenciju svog rada u Udruženju penzionera. Tako se dolazi do impozantnih saznanja. Od 1997. do 2020. godine obavljeno je 30.742 merenja krvnog pritiska, 5.066 kontrola nivoa šećera u krvi, pri čemu je bilo oko 2.000 novootkrivenih potencijalnih dijaberičara, i 734 merenja triglicerida i holesterola.

-Odmah po odlasku u penziju učlanio sam se u Udruženje i pitao šta mogu da pomognem, jer sam se osećao sposobnim da još radim. Dobijao sam razne zadatke, od naplate članarine, preko nabavke zimnice i ogreva, do raznih popravki, i trudio se da ih sve na zadovojstvo vršnjaka uradim. Tri puta nedeljno u prepodnevnim satima, a bilo je kad se moralo i po podne raditi. Ili sam ja bio mlađi ili je, zaista, ranije bilo lepše, organizovale su se igranke i druga druženja, zatim jednodnevne i višednevne ekskurzije po Srbiji… Sada mi preostaje da se više posvetim bašti u okućnici, mojoj strasti golubovima, živini… Zdravlje? Služi me, malo me noge izdaju, ali se držim saveta da što manje pijem lekova, a dozu mazanja raznih gelova i masti mogu duplirati, s neizbežnim osmehom veli Mića.

Tako su istovremeno ispraćeni dever i snajka. Jer, Marijin suprug dr Lazar Šijačić bio je Mićin brat od tetke. Sada je na Udruženju da se nađu adekvatne zamene za Mariju i Miću.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име