Nisu izostali Bočarcima uvek slasni jaganjci i prasici na ražnju | Foto: Vlastimir Jankov
Nisu izostali Bočarcima uvek slasni jaganjci i prasici na ražnju | Foto: Vlastimir Jankov

Samo je dve godine trajao, od svih pozdravljen, dogovor mesne zajednice i pravoslavne crke da se tradicionalna manifestacija „Dani sela“ i crkvena slava Sabor svetog arhangela Gavrila obeležavaju istovremeno. Tome je doprineo kalendar, jer je crkvena slava bila u dane vikenda. Ove godine je, opet, došlo do razdvajanja.

U Mesnoj zajednici su procenili da je adekvatnije da se „Dani sela“ održe tokom vikenda, jer tada mogu da računaju na daleko veću posetu svojih nekadašnjih suseljana, Bočaraca koji su se iz ko zna kojih razloga odselili, a i gostiju iz okolnih mesta. Srpska pravoslavna crkva posvećena Saboru svetog arhangela Gavrila, koja je pre dve godine obeležila dva veka u službi vernika, u utorak, 26. jula, obeležiće slavu i tada će se održati Svečana liturgija od 9 sati, koju će služiti novi sveštenik Aleksa Kuđeljić. Posle rezanja slavskog kolača u prisustvu kuma Nivice Nove Perišića, izabraće se novi kum i obaviti svečarski ručak.

Što se tiče protekle manifestacije „Dani sela“, ona je počela uspešnim koncertom popularnog sastava „OK bend“ u petak uveče, a završena fudbalskom utakmicom seoskih sportskih ljubimaca, koji su izborili plasman u viši stepen takmičenja, protiv vojvođanskog ligaša Kozare iz Banatskog Velikog Sela. U međuvremenu nije bilo previše aktivnosti.

-Pružili smo se taman onoliko koliko nam je guber dozvolio. Manje para, manje aktivnosti. Ali, sve je proteklo u najboljem redu i druženje Bočaraca, sadašnjih i bivših, sa gostima iz okolnih mesta nije izostalo. To se najbolje videlo tokom atraktivnog takmičenja u kuvanju riblje čorbe i na koncertima. Jer, pored gostovanja sastava „OK bend“, u subotu uveče je rok koncert imao i sastav „Laki keš“, čiji je frontmen naš Bočarac Đusi Kovač. Lane uvedeno takmičenje u novoj igri „bočarenju“ ove godine nije privuklo veliki broj ekipa, samo pet, ali je uspešno okončano, „raportirala“ nam je u ime organizatora Mesne zajednice Beti Čubrilo.

I dok „bočarenje“ nije privuklo pažnju kao lane na „prvencu“, kada se okupilo 16 ekipa, bila je to svojevrsna atrakcija tokom dvodnevnog takmičenja. Na devetmetarskom poligonu sa poljima obeleženim poenima kotrljali su se kuturovi „sira“ od plastike, čime se podsećalo na vreme kada je Bočar bio drugi, iza Sombora, proizvođač kačkavalja u Vojvodini i slasni specijalitet izvozio u desetak evropskih zemalja. Epitet pobednika ponela je „Predsednička ekipa“ iz Novog Bečaja.

Park između dve crkve idealan za kulinarska takmičenja | Foto: Vlastimir Jankov
Park između dve crkve idealan za kulinarska takmičenja | Foto: Vlastimir Jankov

Subotnje popodne je, ipak, bilo najatraktivnije. Kulinari su se zvanično takmičili u kuvanju riblje čorbe, a nezvanično u pripremanju drugih, Bočarcima bližim, specijaliteta kao što su okretanje jaganjaca i prasića na ražnju, topljenju čvaraka, bilo je i jela ispod sača, a pripremljeno je i pojedeno na desetine kilograma roštiljskog mesa s ukusom ćumura. O popijenom pivu i sokovima niko nije vodio evidenciju, jer je to na plus 35 stepeni Celzijusovih bilo nemoguće.

Dosadašnji dvostruki pobednik i jedanput vicešampion bočarske kuvarancije Kikinđanin Vladimir Hrkalović, ove godine nije bio među nagrađenima, ali su zato njegove „komšije“ po lokaciji u hladovini višedecenijskog parka između dve seoske lepotice, pravolavne i katoličke crkve, i sugrađani bili uspešni. Pobednički pehar dobio je Dušan Lukin, a drugo mesto osvojio je Janoš Kalo „Bata iz Kikinde“, dok je pehar namenjen trećeplasiranom pripao poznatom kulinaru kada je pripremanje riblje čorbe u pitanju Nikoli Saviću iz Novog Sada.

Oni su skuvali najukusnije riblje čorbe | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su skuvali najukusnije riblje čorbe | Foto: Vlastimir Jankov

Iako je bilo daleko skromnije nego ranijih godina, svi su zadovoljni kako je seoska fešta protekla. Međutim, problem je što u selu, ne samo leti, nema nekih drugih dešavanja. I to već godinama.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име