Sa svečane liturgije u bočarskoj crkvi | Foto: Vlastimir Jankov
Sa svečane liturgije u bočarskoj crkvi | Foto: Vlastimir Jankov

Meštani najmanjeg sela novobečejke opštine Bočara juče su skromno, ali dostojanstveno, obeležili crkvenu slavu Sabor Svetog arhangela Gavrila.

Slično je bilo par dana ranije i s tradicionalnom manifestacijom „Dani sela“ u organizaciji Mesne zajednice. I jedni i drugi skromnije ovogodišnje izdanje pravdaju nedostatkom sredstava.

Svečanu liturgiju u hramu posvećenom Sabor Svetog arhangela Gavrila služio je sveštenik Aleksa Kuđeljić, a posle trokratnog ophoda litije oko hrama starog 202 godine obavljeno je rezanje slavskog kolača i Adam Crljenica je izabran za novog kuma. Po završetku bogosluženja u hramu, dosadašnji kum Novica Nova Perišić obezbedio je prigodnu zakusku u porti hrama. Pošto u Bočaru nemaju parohijski dom, svečarski ručak je obavljen u obližnjem Lovačkom domu.

Arhitektonsko i duhovno bogatstvo Bočaraca | Foto: Vlastimir Jankov
Arhitektonsko i duhovno bogatstvo Bočaraca | Foto: Vlastimir Jankov

Kada je već reč o duhovnom životu naselja starog 805 godina po poznatim pisanim izvorima, treba reći da će uskoro biti „useljiva“ kapela ispred pravoslavnog groblja, koja je namenjena za sve seljane bez obzira na veroispovest.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име