Korisnici usluga JP „Toplana“ i „Gas“ DOO ubuduće će dobijati uvećane račune za grejanje.

 

 

Zbog rasta kursa dolara gas će u Srbiji od 2. marta poskupeti za domaćinstva 5,6 odsto, a kod Srbijagasa za 13 odsto, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Nakon ovog poskupljenja uprosečena cena gasa za domaćinstva kojima je snabdevač Srbijagas biće 52,4 dinara po metru kubnom, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara po metru kubnom (bez PDV).

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na odluke o novim cenama gasa za 33 javna snabdevača. U preduzeću „Gas“ d.o.o. Bečej navode da je promena cene gasa za ovo preduzeće kao javnog snabdevača uslovila i promenu cene za krajnje korisnike na teritoriji opštine Bečej i ona će za domaćinstva iznositi 51,45 dinara, a za ostale potrošače 49,31 dinara po metru kubnom gasa. Od 1. februara stupile su na snagu korigovane cene daljinskog grejanja potvrđeno je juče, 6. februara, u JP Toplana Bečej. Prema rečima direktora Toplane, Dejana Vukovića, Opštinsko veće je 30. januara dalo saglasnost na zahtev Toplane da se koriguju cene daljinskog grejanja u Bečeju, za drugu i treću kategoriju kupaca, odnosno da se smanje cene za treću kategoriju kupaca (poslovni prostori), a povećaju cene za drugu kategoriju kupaca (budžetski korisnici). Nove cene daljinskog grejanja bez PDV-a su za prvu kategoriju – stambeni prostor – 7,76 dinara po kwh (kolektivne stambene zgrade; zbog plaćanja potrošnje električne energije u podstanici korisnika cena se povećava za 5% i iznosi 8,14 dinara za kwh); za drugu kategoriju – budžetski korisnici – cena iznosi 13,08 dinara po kwh, a za treću kategoriju – poslovni prostor – 18,04 dinara po kwh. Na februarskim računima koji će potrošačima biti ispostavljeni u martu mesecu troškovi daljinskog grejanja biće obračunati po novim cenama. O tome da li će poskupljenje gasa od 2. marta odraziti na Toplanu i da li će ono usloviti i povećanje cena za stambene objekte i ostale korisnike koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja Toplane, Vuković je rekao da će to zavisiti od procenta poskupljenja gasa, ali Toplana o tome još nije primila dopis od Srbijagasa.

 

Izvor: Bečejski mozaik

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име