Za razliku od tradicionalne manifestacije Ekonomsko-tgovinske škole „Dođi, upoznaj i upiši Ekonomsku školu“, kada su tokom tri popodneva organizovano dolazili osmaci ne samo iz osnovnih škola s teritorije bečejske opštine, zajednička promocija „Otvorena vrata“ četiri bečejske srednje škole u Gradskom pozorištu slabo je posećena od malih maturanata i njihovih roditelja.

A bila je to lepa prilika da se upoznaju s mogućnostima i prednostima upisa u bečejske srednje škole, koje su, uzgred rečeno, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenjene kao jedan od najboljih srednjoškolskih centara u Srbiji. Posle prezentacije direktora svake škole, mr Miodraga Basarića (Gimnazija), Gordane Kovačev (Ekonomsko-trgovinska škola), Svetlana Tašković (Tehnička škola) i Imrea Stanka (ŠOSO „Bratstvo“) stekao se utisak ne bez razloga! Jer, oko 1500 učenika ima izuzetne uslove za praćenje savremene nastave, a dodatno bogatstvo je oko 200 stručnih i kvalitetnih profesora.

 Poslednjepomenuta škola obrazuje decu s posebnim potrebama i broj učenika zavisi od preporuke Interesorne komisije, a preostale tri škole će imati 498 slobodnih mesta tokom predstojećeg upisnog roka.

Gimnazija ima tradiciju dugu 80 godina i upisuje najmanje, ukupno 120, učenika i to 90 na srpskom i 30 na mađarskom nastavnom jeziku. Jedno odeljenje je društveno-jezičkog smera i dva odeljenja su opšteg tipa na srpskom, a jedno istog profila na mađarskom nastavnom jeziku.

Ekonomsko – trgovinska škola ima na raspolaganju najveći, ukupno 210, broj mesta za prvake. Na četvorogodišnjem ciklusu obrazovanja ima 150 mesta. Novi profil je komercijalista, delimično inoviran profil je službenik u bankarstvu i osiguranju, a nepromenjeni profili su turistički tehničar i finansijski administrator na srpskom jeziku i na mađarskom jeziku finansijski administrator. Dodatnih 60 mesta je u trogodišnjem ciklusu školovanja i to jedno odeljenje na srpskom, po 15 mesta za kuvara i trgovca, i jedno odeljenje na mađarskom jeziku, po 15 mesta za poslastičara i trgovca.

Tehnička škola ove godine obeležava vredan jubilej – 130 godina prosvetne delatnosti i imaće 168 slobodnih mesta za male maturante u tri obrazovna profila, mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i lične usluge. Za četvrti stepen stručne spreme postoji mogućnost da se upiše profil mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje sa po 30 mesta u odeljenju, odnosno dva ogledna odeljenja sa po 24 mesta na srpskom i mađarskom jeziku za profil elektrotehničar informacionih tehnologija. Školovanje za treći stepen stručnosti ima mesta u jednom odeljenju od 30 učenika za novo zanimanje operater mašinske obrade na mađarskom jeziku i u jednom odeljenju sa po 15 učenika za profil ženski frizer, odnosno pedikir i manikir na srpskom jeziku.

Po završetku detaljne promocije u velikoj sali Gradskog pozorišta, profesori i učenici su u holu na štandu svoje škole davali dodatna objašnjenja roditeljima i učenicima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име