Mobilna ekipa Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina prikupila je ove godine u Bečeju 1.106 jedinica krvi tokom 12 akcija dobrovoljnog davanja krvi. Malo ili mnogo? Ovo pitanje je uvek prisutno.

-Pamtimo i bolja vremena, kada su se sugrađani radije odazivali našim pozivima, ali smo i dalje zadovoljni humanošću Bečejaca. Treba naglasiti da su, od ukupno 12 akcija, u 10 akcija odrasli bili davaoci krvi, a u dve srednjoškolci, uglavnom gimnazijalci. Možda bi tu imali želju za poboljšanjem odziva. Primera radi, u prolećnoj akciji 5. marta, samo se 11 srednjoškolaca odazvalo, dok je u jesenjoj akciji, 29. oktobra, učestvovalo je 25 mladih ljudi, od kojih 22 iz Gimnazije i troje iz Ekonomske škole. Voleli bismo da je ovaj vid humanosti prisutniji u Ekonomskoj i Tehničkoj školi, jer se na taj način stiče podmladak i obezbeđuje dragocena tečnost u kontinuitetu, razmišljanje je aktiviste Opštinske organizacije Crvenog krsta u Bečeju Nevena Andrića.

Poslednja, novembarska, akcija bila je na očekivanom nivou sa 123 davaoca krvi, od kojih je pet novih, pa je na taj način premašena željena brojka od 1.000 dragocenih paketića. Konačna brojka je 1.106, a među njima je bilo 83 humanitaca koji su prvi put dobrovljno dali krv. To je blagi pad u odnosu na lanjski odziv, kada je krv dalo 1.197 žitelja Bečeja, od kojih 104 prvi put. Ali, ako se kao parametar uzme 2013. godina, sa 1.339 davalaca, od kojih 135 prvi put, onda ovogodišnji pad treba da zabrine i da se razmišlja o edukativnim akcijama u kojima bi se pojasnio značaj dobrovoljnog davanja krvi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име