Bečejsko udruženje mladih prijavilo je Agenciji za borbu protiv korupcije Endrea Hegediša, odbornika Skupštine opštine Bečej i zastupnika Saveza za sport opštine Bečej. U postupku je utvrđeno da je Hegediš prekršio zakon, a podneo je i ostavku na sve funkcije u Savezu sportova opštine Bečej.

Naime, odbornik SO Bečej Hegediš, kako se navodi u rešenju Agencije od 3. aprila 2017. godine, postupio je suprotno odredbi čl. 27. st. 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u vezi sa čl. 33. st. 2. tač. 3. Zakona o sportu na taj način što uz navedenu javnu funkciju istovremeno obavlja dužnost zastupnika Saveza sportova opštine Bečej, i suprotno odredbi čl. 31. st. 1. Zakona o Agenciji, na taj način što nije u roku od 15 dana od dana stupanja na javnu funkciju odbornika Skupštine opštine Bečej obavestio Agenciju da obavlja dužnost predsednika Komisije za sport opštine Bečej, zbog čega mu je, na osnovu odredbe čl. 51. st. 2. Zakona o Agencija izrečena mera upozorenja kojom je obavezan da u roku od 15 dana od dana prijema ovog rešenja prestane sa istovremenim vršenjem javne funkcije odbornika Skupštine opštine Bečej i obavljanjem dužnosti zastupnika Saveza sportova opštine Bečej i da o tome Agenciji dostavi dokaz. Postupajući po navedenom rešenju v. d. direktora Agencije, Hegediš je 18. maja 2017. godine obavestio Agenciju o tome da je podneo ostavku na sve funkcije u Savezu sportova opštine Bečej, što je utvrđeno iz zapisnika sa sednice Upravnog odbora Saveza od 6. maja 2017. godine kada je konstatovana njegova ostavka.

Ovo je drugi slučaj za samo par meseci da Agencija za borbu protiv korupcije utvrđuje sukob interesa u opštini Bečej. Podsetimo da je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je Norbert Kovač, koji je do početka oktobra 2016. godine bio direktor Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej, više puta povredio Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije i doveo sebe u sukob interesa. Kovaču je zbog povreda zakona izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora JP „Komunalac“ Bečej, dok je on u međuvremenu podneo ostavku na tu funkciju. Zbog sumnji da je Kovač postupao suprotno propisima, Agenciji za borbu protiv korupcije obratilo se Bečejsko udruženje mladih. Interesantno je da su obojica iz Bačkog Petrovog Sela, najvećeg sela opštine Bečej, kao i da obojica trenutno, prema našim saznanjima, rade u Tehničkoj školi Bečej kao profesori.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име