Vlada Srbije i Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji podržali su inicijativu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o uvođenju službenika ili kancelarija za EU poslove u lokalnim samoupravama.

 

SKGO je izradio model koji sadrži predloge i načine uspostavljanja EU službenika i kancelarija, a koji ne podrazumeva zapošljavanje novih ljudi u upravi. SKGO će pružati savetodavnu podršku opštinama prilikom uspostavljanja EU službenika i kancelarija u praksi, a po njihovom uvođenju SKGO će formirati mrežu koja će okupljati ove zaposlene i raditi na njihovoj dodatnoj obuci. Pomenuta inicijativa pokrenuta je u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Prema rečima Vladimira Jovanovića, menadžera programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, lokalna vlast jeste oslonac razvoja društva, i kao takva, jedan je i od nosilaca samog procesa evropskih integracija, što podrazumeva primenu zakona, poštovanje određenih pravila, ali i pristup fondovima. „Međutim, nijedna od ovih stvari nije zagarantovana prostim postojanjem lokalnih samouprava. Zato smo mi u SKGO i pripremili ovaj program koji za cilj ima da gradovima i opštinama u Srbiji pomogne u procesu evropskih integracija“, ističe Jovanović.

SKGO predlaže da se u mestima sa više od 30.000 stanovnika uvede službenik za EU pitanja, dok bi gradovi sa više od 200.000 stanovnika, odnosno Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, mogli da imaju i kancelariju za EU. Njihova zaduženja, između ostalog, bila bi praćenje toka pregovora, informisanje rukovodstva opštine o EU programima, fondovima i drugim pitanjima u vezi sa Unijom i učestvovanje u sprovođenju i pripremi projekata. Oni bi bili zaduženi i za komunikaciju sa osobama u drugim opštinskim službama koje se takođe bave pitanja koja su u tesnoj vezi sa evropskim integracijama.

U opštinama koje imaju manje od 30.000 stanovnika, i gde uglavnom nema kapaciteta ni novca za EU službenika, ovi poslovi bi se poverili većoj opštini ili gradu s kojim je ta zajednica povezana, i to preko međuopštinskih sporazuma.

 

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име