Najvažniji akti tri javna preduzeća opštine Bečej – godišnji programi poslovanja i posebni programi za korišćenje novca iz lokalnog budžeta, usvojeni su danas na 7. po redu sednici Skupštine opštine Bečej.

Sednica je protekla bez ijednog obraćanja sa skupštinske govornice, jer o tačkama na dnevnom redu nisu želeli da govore ni izvestioci – direktori javnih preduzeća „Toplana“, „Vodokanal“ i „Komunalac“, kao ni odbornici lokalnog parlamenta.
Javno preduzeće „Vodokanal“ u aktuelnoj godini planira da obezbedi novac za bušenje i opremanje dva nova bunara, kao i da revitalizuje četiri da bi broj bunara funkciji ostao 17. U preduzeću očekuju rekonstrukciju kompletnog vodovodnog sistema.

Pored toga, u opštini Bečej ostalo je još 40 kilometara bez kanalizacije, a s tim u vezi postoji jedino najava da će država pomoći realizaciju takvog projekta.

Javno preduzeće „Toplana“ Bečej nema sopstvena sredstva za realizaciju investicija, te je 15.300.000 dinara iz budžeta opštine, odobreno po posebnom programu, značajno za njihovo poslovanje. Tim novcem će se finansirati havarije, projektna dokumentacija i radovi na kotlovskom postrojenju.

Ove godine je planiran je nastavak rekonstrukcije mreže od ulice Zoltana Čuke i raskrsnice sa Glavnom ulicom do ulaska u naselje Sedam sekretara SKOJ-a.
Nedavno je završeno odvajanje metana od vode na bušotini u vlasništvu opštine Bečej. Temperatura vode na izlazu je 66 stepeni Celzijusa, dozvoljeni protok 20 litara u sekundi, što omogućava 2,5 do 3 megavata toplotne energije. Kako bi ova investicija dobila veći smisao potrebno je izgraditi postrojenje koje bi omogućilo korišćenje geotermalne vode u daljinskom sistemu. Takav projekat vredan je oko četiri miliona evra, a bez pomoći viših nivoa vlasti ili javno – privatnog partnerstva njega je nemoguće realizovati, tvrdi Vuković.

Bečejsku „Toplanu“ prošle godine je kontrolisala Državna revizorska institucija, a nešto pre objavljenog izveštaja doneta je i presuda Ustavnog suda. Njoj je prethodila inicijativa za pokretanje postupka za ocenu zakonitosti tarifnog sistema koji primenjuje Javno preduzeće „Toplana” Bečej od 2018. godine, koji je usvojila Skupština opštine Bečej.

Odbornici su danas dali i pozitivno mišljenje na to da Laslo Feher istovremeno bude odbornik i da ostane na funkciji predsednika Nadzornog odbora Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine – Novi Sad (imenovan 2018. godine), kao i Ljiljana Andrić, od nedavno zamenica pravobranioca opštine Bečej ostane i predsednica Nadzornog odbora u Javnom preduzeću „Komunalac“.
Prvo ovogodišnje zasedanje proteklo je i bez odborničkih pitanja.

4 KOMENTARA

 1. Ukinite skupštinu i prestanite da snimate jer je izgubila.bilo kakav smisao.
  Od svih direktora JP jedino g.Feješ izađe i obrazloži poslovanje i planove. Za njega bravo za ove ostale sramota!

 2. Zašto bi se raspravljalo o rezultatima poslovanja javnih preduzeća i njihovim poslovnim planovima za 2021 kad sva javna preduzeća rade sa profitom, nema problema, svi građani su prezadovoljni njihovim uslugama, direktori vrhunski menadžeri koji fantastično rade svoj posao.!
  Aha, ha, ha, ha, ha…..! Smešno i tragično!

 3. Presuda Ustavnog suda je bila obljavljena i koliko se sećam, konstantovala je da način naplate nije u skladu sa republickim i da je protiv zakona. Direktor preduzeća koje godinama radi sa gubitkom, naplaćuje ne potrošeno, može mirno da laže jer nema nikog da ga drži odgovornim. Cela ova skupstina je sramota i možda vi trebali da dobiju i pivosice u skladu sa novom normalom.

  • Pa kad sva javna preduzeća nakon povećanja cena svojih usluga taj novac koriste da povećavaju plate radnicima, red bi bio da se plate povećaju i odbornicima. Nije lako sedeti 15 minuta i 10 puta podići ruku!
   Pravda za odbornike!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име