Diskusija na devetoj sednici Skupštine opštine Bečej povela se oko pravilnika o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja ili šteta koje one prouzrukuju.

Prvo je odbornik Socijalističke partije Srbije Vojislav Blažin za skupštinskom govornicom ukazao na to da bi pravilnik trebalo da bude dopunjen lekarskim i veterinarskim izveštajima, odnosno protokolima.

Potom je Gordana Adamov, iskoristila mogućnost mehanizma „Građanska stolica“ i obratila se odbornicima rečima da pomenutim aktom nije definisano kako će građanima biti dostupne informacije kojima se postiže veća transparentnost postupaka za naknadu štete, kao i da se njime rešava eventualno posledice, ali ne i problem sa napuštenim životinjama.

Kako je rekla, za tri godine je sudskim i vansudskim postupcima građanima isplaćeno više od 21 milion dinara za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, a nedovoljno novca se izdvaja za sterilizaciju pasa lutalica.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić rekao je da se pravilnikom uređuje kako pravobranilac najbolje da stupi u poravnanje sa oštećenima, te da se čini da je dokument dobar, ali da ostavlja mogućnost da se modifikuje ukoliko za tim bude potrebe. On je dodao da je u pripremi odluka koja će urediti držanje kućnih ljubimaca na teritoriji opštine Bečej.

Pravilnik je na kraju svih izlaganja usvojen. Dvadeset osam odbornika glasalo je za, a dvoje, odbornici SPS-a bili su uzdržani.

Inače, pomenutim aktom je, između ostalog definisano da se pisana prijava o ujedu najkasnije u roku od 72 sati, podnosi Javnom preduzeću „Komunalac“, koje je dužno da vodi evidenciju o prijavama i da opštinskoj upravi dostavlja mesečni izveštaj o tim događajima. Takođe, oštećeno lice je dužno da o napadu obavesti policiju, te da službenu belešku koja bude sačinjena dostavi uz zahtev za naknadu štete, uz medicinsku dokumentaciju koja je detaljnije definisana predloženim pravilnikom.

Predsednik Skupštine opštine Bečej Igor Kiš kaže da je zadovoljan što se aktivirala „Građanska stolica“ i da očekuje još komentara i predloga od sugrađana poput ovog današnjeg. Kiš ističe da pomenuti mehanizam ne obavezuje odbornike lokalnog parlamenta da menjaju akte i mišljenja, ali da je dragoceno da se i građani uključe u donošenje odluka.

Krajem decembra potpisan je sporazum između Bečejskog udruženja mladih, Opšteg udruženja preduzetnika i opštine Bečej o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka.

„Građanska stolica“ daje priliku građanima i predstavnicima njihovih udruženja da se obrate odbornicima na skupštinskim sednicama, a mehanizam mogu da koriste najviše tri građana po sednici. Na sajtu opštine Bečej i na sajtu Bečejskog udruženja mladih postoji objašnjenje kako se zainteresovani mogu prijaviti za učešće u diskusiji na sednicama SO Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име