Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Bečej za 2013, kao i predlog odluke o završnom računu za minulu godinu povučeni su juče (16. juna) sa dnevnog reda 23. po redu sednice lokalnog parlamenta i to zbog nepostojanja eksterne revizije. Zbog toga, odbornici lokalnog parlamenta izjašnjavaće se već sutra (18. juna) o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa Budžeta opštine Bečej za 2013. godinu. Podsetimo, po Zakonu o budžetskom sistemu rok za usvajanje i podnošenje završnog računa je 15. jun, a kazna za odgovorno lice iznosi od 10 hiljada do 2 miliona dinara.

 

Na nedostatak mišljenja revizora u pomenutim dokumentima ukazao je Slobodan Zlokolica, predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke u skupštini opštine. Pored toga, Zlokolica je izneo i kritike na račun toga što su po pitanju završnog računa za izvestioce na sednici bili predviđeni načelnik Odeljenja za finansije Đorđe Popov i šef računovodstva Milenko Milovanov, umesto da su o predlozima tih odluka lokalni parlament izveštavali, kako je rekao, „oni koji su te pare i trošili, a ne stručne službe“. S tim u vezi, za skupštinskom se govornicom našao predsednik opštine Vuk Radojević rekavši da „zna se ko snosi odgovornost za stručni deo posla“. – Ne odgovaraju oni za trošenje para, već da to što se trošilo bude u skladu sa svim finansijskim zakonitostima. Mi smo odgovorni za trošenje budžetskih para, ja sam odgovorno lice kao predsednik opštinskog veća i kao predsednik opštine, tu nema ništa sporno. Pričamo o drugoj vrsti odgovornosti, ne kako su trošene pare, nego kako je urađen finansijski izveštaj, odnosno završni račun po pitanju trošenja tih istih para, istakao je Radojević. Predsednik bečejskog parlamenta Peter Knezi odredio je polusatnu pauzu kako bi se predlagači odluke, Opštinsko veće, dogovorili o daljim koracima u vezi sa završnim računom i izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu za prošlu godinu. Nakon što su se odbornici vratili sa stanke, predstavnici lokalne vlade, predsednik opštine Bečej i njegova zamenica Tamara Ivanišević, predložili su da se o ovim tačkama, a s tim u vezi i neophodnom angažovanju eksterne revizije odlučuje, naredni put. Osim toga, oni su najavili i to da će stručne službe, koje su pripremale gorepomenute akte, biti pod disciplinskim postupkom, što je u redovima demokrata izazvalo negodovanje. Međutim, postavlja se pitanje ko će postupak utvrđivanja odgovornosti u ovom slučaju sprovesti, jer, podsetimo, Opštinska uprava od januara ove godine nema načelnika, već njegov posao obavlja zamenik. Eksterna revizija jeste zakonska obaveza kada su u pitanju odluke i akti koji se tiču završnih računa lokalne samouprave.

Za 18. jun je zakazana 24. sednica Skupštine opštine Bečej

Na dnevnom redu za sutrašnju sednicu (18. jun) jedina tačka dnevnog reda jeste „Odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa Budžeta opštine Bečej za 2013. godinu“. Upitno je da li postoji pravni osnov da odbornici odlučuju o angažovanju revozora za obavljanje eksterne revizije, kada je revizija svakako zakonska obaveza i nalazi se u planu javnih nabavki opštine Bečej sa naznačenim mesecom aprilom za pokretanje ove nabavke.

Knezi: Ostaćemo zbog ovog bez transfera

– Sastavni deo završnog računa jeste i revizija. Sve ono što je trebalo da se uradi u aprilu, radimo sada. Skupština donosi odluku i pošto nismo u sistemu državne revizije od njih moramo da tražimo saglasnost, pa će se onda da raspisati nabavka za reviziju. Ako se neko čudo ne desi, pitanja oko završnog računa ćemo, realno, rešavati do jeseni, rekao je predsednik Skupštine opštine Bečej Peter Knezi. On je dodao i da će, prema svemu sudeći, zbog toga što završni račun kasni, lokalna samouprava verovatno ostati bez transfera od republike. Kako je rekao, u pitanju je oko 12 miliona mesečno, što za našu opštinu nije mali novac. Sa druge strane odluka o uzimanju kredita takođe će da stoji zato što banci treba da predamo i završni račun od prošle godine, istakao je Knezi.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име