Na sastanku u Vladi Republike Srbije, kom su prisustvovali šef kabineta predsednika Vlade Aleksandra Vučića Ivica Kojić, predstavnici bivših radnika PIK-a Bečej i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, rečeno je da Vlada ima načina da pomogne bivšim radnicama PIK-a Bečej.

Odlučeno je da će se novčano pomoći bivšim radnicima bečejskog kombinata koji su socijalno ugroženi nakon što su ostali bez posla, izjavio je danas (16. mart) Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej, nakon sastanka sa bivšim radnicima PIK-a koji je bio zatvoren za novinare.

Prema njegovim rečima, biće neophodno prvo utvrditi tačan broj radnika koji su ostali bez posla. Okviran iznos pomoći nije za sada poznat.

Drugi kriterijum biće vreme provedeno u kombinatu, a pod tim se ne misli na godine staža. Dakle, potrebno je da budu utvrđeni kriterijumi koji će biti osnov za novčanu naknadu, shodno tome biće određen i finansijski iznos, jer će se sredstva određivati pojedinačno, objasnio je Radojević i rekao da će se spisak sa takvim podacima pripremati u narednom periodu.

Drago mi je što smo uspeli da nametnemo ovaj problem kao bitan, ne samo za Bečej, nego i za republiku Srbiju i što je Vlada pokazala socijalnu odgovornost i ovde u Bečeju i što ćemo u skladu sa zakonom naći model da se pomogne bivšim radnicima PIK-a, naveo je prvi čovek opštine Bečej.

Ukupno 754 radnika 28. decembra prošle goidne ostalo je bez posla, a od toga je na posao vraćeno 152. Prema podacima iz PIK-a od prošle nedelje, u preduzeću je 786 lica radno angažovano.
Novac za pomoć više od 600 bivših radnika PIK-a Bečej koji su ostali bez posla, obezbediće Vlada, a novac će preusmeriti na opštinu Bečej.
Predsednik opštine je napravio poređenje, prema kom bi to ovakav slučaj u Bečeju, na nivou Beograda, značilo da je u jednom danu bez posla ostane 25.000, 30.000 ljudi.

Iz tog razloga moram da izrazim zahvalnost prema Vladi RS koja zajedno sa opštinom Bečej trpi posledice loše privatizacije za koju ne možemo nikako i nećemo nikako da snosimo bilo kakvu odgovornost jer nismo u njoj učestvovali, kazao je on.

Predstavnici bivših radnika PIK-a koji su išli na sastanak u Vladu nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara. Nije poznato ni da li će se u buduće okupljati u centru Bečeja.

Predsednik opštine je dodao da određene opozicione političke partije zloupotrebljavaju skupove bivših „pikovaca“.

Ono što vidim jeste da i njima smeta što se politički zloupotrebljava njihovo okupljanje. Zloupotrebljavaju ovu muku i ovu nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli ljudi bez posla. To je ono što nikome ne treba. Iz tog razloga, mislim da i kod njih preovladava rešenje da se privremeno obustavi protest ispred gradske kuće, jer smo uspeli da delegiramo ovu situaciju na nivo Vlade, da nađemo model i da problem sklonimo sa ulice i usmerimo na institucije, kazao je Radojević.

Od petka bi u lokalna samouprava u saradnji sa bivšim zaposlenima trebalo da počne prikupljanje „identifikacionih“ podataka.
Nakon toga, na osnovu dokumentacije, Vlada treba da usvoji zaključak kojim će biti odobrena socijalna pomoć.

Bivša radnica PIK-a Bečej Katalin Palinkaš kaže da im znači svaka pomoć, budući da je njihova egzistencija u pitanju.

Njena bivša koleginica Dora Ludvig objašnjava da pitanje da li će nekadašnji „pikovci“ biti zadovoljni novčanim iznosom treba postaviti nakon odluke Vlade.
Nismo naročito zadovoljni, ali, koliko smo bili ogorčeni, sada ima neke nade, zaključuje Ludvig.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име