Pod patronatom bečejskog Udruženja građana „Biber“, koje promoviše stare zanate i rukotvorine, na tradicionalnoj manifestaciji „Uskršnji ženski kutak“ svoje mesto dobila je i doskoro zaboravljena sorta pšenice. Brašna i proizvoda od spelte bilo je na štandu Bečejke Borbale Balzam.
Smatra se izuzetno zdravom žitaricom i koristi hiljadama godina, poreklom je iz južne Azije, a preko Bliskog istoka stigla je u Evropu. U međuvremenu, stigle su nove vrste pšenice, a spelta se zadržala u ishrani rasnih trkačkih konja. U poslednje vreme „vaskrsava“ i u ljudskoj ishrani, naročito alergičnih na gluten, kao što je Novak Đoković.
-Prestalo je sejanje spelte, jer tehnologija nije ušla u njeno zrno s ciljem da poveća prinos, a u druge sorte jeste, veli Borbala. Spelta rodi oko 20 metara po jutru, nova pšenica i po 50, ali se zaboravlja da se povećanjem prinosa gubi kvalitet.
Ponovno interesovanje za speltu probudilo je saznanja da je daleko zdravija od drugih pšenica.
-Ljuspica je čuva od raznih štetočina i gljivičnih oboljenja, pa za njenu zaštitu nisu potrebni pesticidi. Uz to je bogata vitaminima Be kompleksa, Ka, bakrom, gvožđem, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom… te jača imunološli sistem, hvali drevnu sortu Borbala.
Ona se tek pre dve godine, od kad je u penziju, zainteresovala za speltu.

-Radila sam kao knjigovođa, imala svoju firmu, ali sam bila udata u paorsku porodicu. Svekar se stalno sećao durum pšenice, a ja vremenom naišla na speltu. Sin je prvo posejao četvrt jutra, iduće sezone jutro, a sad cela tri jutra. U početku sam dva puta mesečno poslovno išla u Mađarsku, gde su ljudi daleko edukovaniji nego mi, nosila speltu u zrnu i prodavala ga, znatno skuplje nego kod nas, a nešto jeftinije nego kod njih. I po 30 kilograma bi otišlo. Kasnije sam prestala da idem preko granice, pa mi je palo na pamet da ovde ponudim proizvode od speltinog brašna, a izdvojenom plevom punim jastučiće, s osmehom priča Borbala.
Na njenom štandu u papirnim štaniclama su zrna u ljuspici i očišćena, griz, brašno, ali i gotovi proizvodi, koje su posetioci manifestacije degustirali i kupovali.
-Nudim i razne recepte, pa se ljudi lako prešaltuje s običnog brašna na speltino. Pravim ukusne kolače filovane pekmezom, pomorandžom, razne grickalice, mafine, medenjake, pogačice, štanglice… Uparila sam stare dobre recepte sa prastarom sortom pšenice, zaključuje Borbala Balzam.