Vitezovi u oklopima i u pratnji princeza, oživeće i ove godine srednjovekovne veštine i zanate na Tiskom keju u Novom Bečeju, ali i na Arači. Srednjovekovni festival Arača, kako se manifestacija od ove godine zove, održava se na ostacima benediktanskog manastira iz 13. veka, koji se nalazi 12 kilometara severno od Novog Bečeja.

 

U pitanju je jedan je od prvih u nizu popularnih novobečejskih vikenda. U srednjovekovnom ambijentu, uz mačevanje i borbu raznim vrstama oružja, uz prikaz ostalih viteških veština, bacanje sekira, lukove i strele i ukusnu hranu tog doba, posetioci će 16. i 17. maja moći da se presele u bajkovitu atmosferu srednjeg veka. Oni koji posete Novi Bečej sredinom maja, moći će da učestvuju u maloj školi mačevanja, školi jahanja, radionici viteške opreme ili da se oprobaju u streličarstvu i drugim viteškim veštinama, ali i da uživaju u srednjovekovnoj kuhinji.

Srednjovekovni festival Arača koji organizuje Turistička organizacija opštine Novi Bečej konačno dobija pažnju koju zaslužuje, kao i veći broj posetilaca, smatra Nemanja Vasković, direktor Turističke organizacije.

-Tokom Srednjovekovnog festivala Arača, u Novom Bečeju će se privremeno nastaniti stotinak vitezova koji su članovi društva za zaštitu starih običaja i kulture. Oni će u viteškoj nošnji ceo dan na Tiskom keju dočekivati turiste, koji će uz njihov nadzor moći da vežbaju gađanje lukom i strelom, ali i sekirom. Takođe, biće organizovana i demonstracija borbi po uzoru na stara vremena. Ceo događaj će pratiti orkestar srednjovekovne muzike, objašnjava Vasković i poziva sve ljubitelje istorije, ali i dobrog provoda da sredinom maja posete Novi Bečej i uživaju u jednom od prvih novobečejskih vikenda.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име