znamenitosti07

znamenitosti07

Stara brodska prevodnica- Šlajz, koja se nalazi na ušću Velikog bačkog kanala u Tisu kod Bečeja vrednovana je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Podignuta je u periodu od 1895. do 1899. godine. Nadzemna čelična rešetkasta konstrukcija nad glavama prevodnice po kojoj su se kretala kolica sa mehanizmom za ručno zatvaranje i otvaranje kapija je unikatna i predstavlja inovativno, maštovito i estetski skladno i harmonično rešenje koje se izvanredno uklapa u prirodno okruženje. Nekoliko godina kasnije izgrađeno je i turbinsko postrojenje za pokretanje kapija na električni pogon, korišćenjem jednosmerne struje proizvedene u sopstvenoj centrali, što je bila novina verovatno prvi put primenjena u Evropi krajem 19. veka. Većina prevodnica i crpnih stanica toga doba pokretana je snagom vodene pare.

Prevodnica je bila u funkciji sve do 1975. kada je izgrađena nova u neposrednoj blizini. Tih godina je srušen i veći deo prizemnog objekta sa turbinskim postrojenjem a izgrađeno je spomen obeležje kojim se čuva sećanje na žrtve fašističkog zločina tokom racije 1942. godine. Saniran je prostor turbinskog postrojenja u kojem je uređena izložbena postavka istorijata kanala i izgradnje prevodnice i uređeno je šetalište pored prevodnice sa postavljanjem mobilijara. Planom detaljne regulacije Bečeja predviđena je, u neposrednoj blizini, izgradnja velnes centra na bušotini geotermalne vode.

Prevodnicu posećuje veliki broj posetilaca jer je njena lokacija veoma povoljna, nalazi se u samom gradu nedaleko od centra, te je uključena u programe svih đačkih ekskurzija. • Izložbena postavka tehničkog nasleđa

Nalazi se u prostorijama nekadašnjeg turbinskog postrojenja stare brodske prevodnice „Šlajz“, na ušću kanala Bogojevo-Bečej (nekadašnjeg Velikog bačkog kanala) u reku Tisu. U postavci se mogu videti sačuvani delovi mašina koje su pokretane snagom generatora na jednostranu struju dobijenu protokom vode iz kanala. Električna energija dobijena radom turbine je korišćena i za otvaranje i zatvaranje ustava prevodnice prilikom prevođenja brodova iz kanal u Tisu i obrnuto. Prevodnica je izgrađena 1899. godine prema projektu Hajnca Alberta i zalaganjem Tir Ištvana. To je bila jedna od prvih prevodnica u Evropi koja je pokretana snagom električne energije. U postavci je dat i kratak istorijat nastana Velikog bačkog kanala i prevodnice. 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име