Preobraženje, slava Bačkog Gradišta, već sedmu godinu unazad ne može da prođe bez Vojvođanske olimpijade starih sportova u organizaciji Bečejskog udruženja mladih. To što je u davna vremena predstavljalo paorima i pastirima zabavu u dokolici, sada je, zahvaljujući omladini bečejske opštine, manifestacija koja se ne propušta.

Kulturno umetničko društvo “Đido” uveličalo je tradicionalnu manifestaciju pesmom i igrom, a zatim su se prigodnim govorima posetiocima na fudbalskom stadionu, koje je ujedno bilo i borilište, obratilli, u ime organizatora, Aleksandar Đekić, predsednik Bečejskog udruženja mladih, a u ime lokalne samouprave, Dejan Terzić, član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za sport i omladinu. Terzić je i otvorio Igre u Bačkom Gradištu, tako što je na svojevrsni dvoboj u streličarstvu izazvao kolegu, takođe većnika, Dragana Kovačeva. Uspešni kajakaš, a sada većnik u najvećoj potiskoj opštini, iskoristio je priliku da Marku Tomićeviću, kajakašu iz Bečeja koji je u dvosedu na 1.000 metara sa Milenkom Zorićem, osvojio srebrnu medalju na aktuelnim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, čestita na značajnom dostignuću.

-Cilj nam je bio da oživimo zaboravljene veštine kojima su pre par vekova mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili pobediti omladinu iz susednog sela. Danas sportske discipline poput pilcika, ringlanja, štulanja, kandžijanja, natezanja mosora, luka i strele, borbe časti, džakanja, dragača, vranića, nemaju ozbiljan takmičarski karakter, ali osiguravaju sjajnu zabavu kako učesnicima, tako i navijačima, rekla nam je Bojana Pejović iz Bečejskog udruženja mladih.

Vojvođanska olimpijada je osmišljena tako da se u selu bečejske opštine okuplja omladina i imala interesantan rekreativni sadržaj, ali i kako bi se očuvala tradicija na koju žitelji cele pokrajine mogu biti ponosni. Treba istaći da, „bumovci“ ni ovoga puta nisu striktni bili po pitanju godina učesnika.

U 15 disciplina zanimljivih disciplina takmičilo se ukupno 12 ekipa, po pet članova. Neki su već pravi veterani Vojvođanske olimpijade u Bačkom Gradištu. Fer – plej, od najmlađih do najstarijih učesnika, dobra zabava i promocija rekreacije i tradicije, obeležili su i ovaj skup “bumovaca”.

Nakon borbi, u koji su presudnu ulogu imali spretnost, brzina, snaga. Trećeplasirana je ekipa Pet jakih, Džoni Džim su drugi, dok je naslov pobednika Sedme vojvođanske olimpijade starih sportova u Bačkom Gradištu, pripao lokalnoj ekipi Bukva i motorka.

-Nismo očekivali da ćemo pobediti, već da ćemo se plasirati na neko četvrto, peto mesto. Drago nam je da smo uzeli pobedu, jer, kako je i običaj, ne samo na Olimpijadi, već i u fudbalu, teško da pobednik ne bude neko iz našeg sela, rekao nam je Jovan Dokić iz ekipe Bukva i motorka. Višestruki učesnik bačkogradištanske olimpijade dodaje da mu je omiljena disciplina streličarstvo, budući da je inače lovac. Dokić je iskoristio priliku da se zahvali organizatorima ovog tradicionalnog događaja, koji na najbolji način promoviše Bačko Gradište.

Sedma vojvođanska olimpijada starih sportova u Bačkom Gradištu bila je još jedna prilika da se oni stariji podsete nečaga što su u detinjstvu upražnjavali, a mlađi da vide što su od starijih slušali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име