Bojan Biga s lakoćom popravlja bicikl | Foto: Vlastimir Jankov
Bojan Biga s lakoćom popravlja bicikl | Foto: Vlastimir Jankov

Medijski edukativni centar u Beogradu i Rotari klub Beograd Dunav pokrenuli su akciju, koju su nazvali „Tandem“ u želji da naprave Startup projekat  namenjen slepima, koji treba da doprinese njihovom potpunijem uključenju u projekte namenjene mladima.

Inspiraciju za ovaj projekat dobio sam kada sam na Fejsbuk stranici video slike našeg slepog prijatelja iz Bečeja Bojana Bige kako je opremio tandem bicikl. Poznajem Bojana već par godina, jer smo u Bečeju snimili „dokumetarac“ o njegovom životu i zanimanjima, a on je tada, između ostalog, demonstrirao kako, mada je slep, vozi bicikl. Naravno, ne u saobraćaju, već na određenom obezbeđenom prostoru. Neko ko nije hendikepiran slepilom vozio je ispred njega i zvonio, a on je po zvuku vozio iza njega. Ne samo da je sam vozio bicikl, već je na zadnjem sedištu bila i članica ekipe Teo Lukač, saznali smo od direktora Medijskog edukativnog centra Miomira Rajčevića otkuda ideja da se ponovo nađu u Bečeju s tridesetrogodišnjim Bojanom Bigom.

Miomir Rajčević je u ime MEC došao na ideju, Rotari klub Beograd Dunav je prihvatio, a u svemu će, po svemu sudeći, biti uključen i Rotari klub Stari Bečej, da se organizuje dvostruka akcija. Prvo da se sakupljaju stari biciklovi i dopremaju do Bojana u Bečeju, a onda će on sa da pravi „tandem bicikl“. Za svoj trud biće adekvatno plaćen i to bi mogao da mu bude neki dopunski prihod.

-Razgovarali smo s ljudima iz Rotari kluba Stari Bečej da i njih uključimo učitavu akciju, da nam budu partneri u lokalu, jer će nam njihova logistička podrška u realizaciji projekta biti od velike koristi. Razmišljamo da u sve uključimo i fabriku biciklova Partizan iz Subotice, koja ima svoju prodajnu akciju „novi bicikl za stari“, a to znači da imaju na lageru dosta starih biciklova. Bojan bi ih reciklirao i, ako bi bila dva ista ili slična modela, upario u „tandem“. U Beogradu postoji firma koja iznamljuje biciklove za vožnju po Ušću ili Adi ciganliji, ali nemaju nijedan tandem. Planiramo da svaki „tandem bicikl“ koji Bojan napravi dobije sponzora, koji će otkupiti i Bojanu da se plati da nastavi s biznisom. Firma koja rentira biciklove bi, takođe, od izdavanja prebacivala novac Bojanu za rezervne delove i rad njegov i njegovih saradnika. Jer, Bojan može mnogo toga da uradi sam, ali ne može da vari i farba biciklove, pa će mu tu biti potrebna pomoć mlađeg brata ili nekog drugog. Uslov za firme koje rentiraju „tandem biciklove“ je da slepim osobama ne naplaćuju vožnju, dodaje Miomir Rajčević.

Nije ova ideja rođena „preko noći“. Bojan je upoznat s njom već par meseci i prihvatio je. Jer, ispada da je uzalud završio medicinsku školu smer fizioterapeuta. Potvrdio se stručnim radom tokom šestomesečnog pripravničkog rada u ovdanjoj Jodnoj banji, ali posle toga za njega posla nema. Što se toče ovog sada posla, mnogi vrte glavom i skeptici su. Bojan je svestan s kakvim će se problemima suočiti, ali je naučio da se svakodnevno bori.

-Problemi uvek postoje, kao i za sve druge, ali su oni uz dobru organizaciju rešivi. Uhvatiću se u koštac s izazovom koji mi je ponuđen. Ovo je eksperimentalni program i mislim da mogu da se nosim s njim. Kada bude prvi „tandem bicikl“ gotov, a mislim da će to vreme uskoro biti, razgovaraćemo više, kratak i jasan je Bojan Biga.

Ideja je da se pokaže da jesan slepi mladić može da pokrene sopstveni biznis, a možda i da animira druge da krenu istim ili sličnim putem. S obzirom da treba da angažuje ljude koji će mu pomoći u varenju i farbanju, biće, uslovno rečeno, poslodavac. Borivoje Kovačević iz Rotari kluba Beograd Dunav dodaje da se planira, kada bude urađeno desetak „tandem biciklova“, organizacija biciklističke ture uz Dunav, gde će mladi koji vide voziti u tandemu sa slepima i u vožnji im pričati kroz kakve predele voze, o istoriji i drugim zanimljivostima tog kraja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име