Poreska uprava, filijala Bečej | Foto: Google street wiew

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, usvojenim u decembru prošle godine, od 1. oktobra 2018. kreće primena mere oslobođenja početnika u poslovanju od plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u prvoj godini poslovanja.

Meru mogu da koriste novoosnovana privredna društva ili preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili preduzetnici poljoprivrednici, za sebe i najviše 9 zaposlenih koji su u proteklih najviše godinu dana završili srednju školu ili fakultet ili su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uslov za korišćenje mere je i da godišnja zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi iznos trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji.

Meru poreskog oslobođenja moguće je iskoristiti samo jednom, što znači da ako je neko ostvario pravo na meru kao preduzetnik, to neće moći ponovo da učini ukoliko se regustruje kao osnivač privrednog društva.

Korisnici mere ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i na druga prava iz radnog odnosa, osim na penzijsko i invalidsko osiguranje, koje ukoliko žele mogu samostalno da uplaćuju u skladu sa važećim propisima.

Inicijativa za poresko oslobođenje početnika u poslovanju

Poresko oslobođenje početnika u poslovanju Vlada Srbije i Parlament usvojili su na predlog NALED-a, a prema Analizi poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koju je NALED sproveo 2017. godine u saradnji sa Fakultetom političkih nauka i podršku nemačke razvojne saradnje kroz GIZ projekat „Reforma javnih finansija – finansiranje Agende 2030“. Analiza je pokazala da će uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici u režimu lične zarade ići i do 250.000 dinara godišnje.

Uvođenjem podsticaja za početnike u poslovanju usvojena je jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име