Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja i pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje osvežen je fond Narodne biblioteke Bečej.

Od oko 700.000 dinara, kolika je vrednost nabavljenih knjiga, sada na policima ove kulturne ustanove mogi se naći naslovi koje čitaoci i traže, a u pitanju je beletristika, kolokvijalno rečeno, laka i ozbiljnija. Kako smo saznali, ljubitelji knjiga iz najveće potiske opštine čitaju i jedno i drugo. Biblioteka sada nudi više naslova Nore Roberts i Tonija Parsonsa, ali i Jukija Mišime, kao i reizdanja Umberta Eka.

Pored lakšeg štiva, korisnicama usluga narodne biblioteke na raspolaganju su i reizdanja klasika, ali i stručna literatura za koju ima intersovanja. Međutim, sve su traženiji i domaći, savremeni, autori.

– Izuzetno mi je drago da naši čitaoci traže i ovdašnje pisce. Među njima je i Miljenko Jergović, pisac priča, dramskih tekstova, pesama…Pored toga, posebno sam radosna što smo nabavili i naslove Mišime, najuticajnijeg japanskog književnika 20. veka, rekla nam je Elizabeta Šijačić iz Narodne biblioteke Bečej. Ona upravo ove autore i preporučuje Bečejcima.

Kako nam je rečeno, autor Ken Folet tražen je na oba jezika, odnosno, veoma se traže i prevodi na srpski i na mađarski jezik.

Bečejska biblioteka sa svim svojim ograncima u naseljenim mestima, promoviše čitanje i žiteljima pruža i aktuelne i zanimljive kulture i edukativne sadržaje. Biblioigre poseban je program kojima se deca mladi podstiču na čitanje, konzumiranje knjiga. Tome u prilog ide i činjenica da su nabavljena i značajna izdanja omladinske literature.

– Bibliogre su veoma zanimljive našim mladima i deci, i mi uveliko pripremamo takmičenje. Ove godine odredili smo Lovca u žitu Džeroma Dejvida Selindžera i to za nadmetanje prvih i drugih razreda, a za kategoriju treći i četvrti tema je Norveška šuma Harukija Murakamija, objasnila je Šijačić.

U skladu sa mogućnostima biblioteka bogati fond, i izlazi u susret čiotaocima. Ove godine, međutim, odlazak na predstojeći sajam knjiga u Beogradu biće samo turistički, jer nema novca da se i pazare novi naslovi.

Na listama koje iz biblioteke dobiju od ministarstva i sekretarijata mahom jesu knjige koje Bečejci i traže, ali ne bi bilo zgoreg kada bi ovdašnja ustanova kulture mogla da, prema afinitetima korisnika, dopuni zbirku, što trenutno nije slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име