U organizaciji udruženja stočara „Vranjevo“ 4. februara u Radničkom univerzitetu organizovana je „zimska školica“ za stočare opštine Novi Bečej. Na predavanju su prezentovane teme iz stočarstva i govedarstva. Prisutne je pozdravio Vojislav Blažin, u ime veterinarske stanice „Vetvranjevo“.

– Mislim da će biti vrlo korisno da u ovom zimskom periodu domaćini čuju nešto novo, da se podsete starog i da budu u trendu što se tiče najnovijih dostignuća u savremenoj proizvodnji. Mi smo pozvali stotinak slušalaca, pred sala se polako popunjava i mislim da će ova biti jedna od boljih predavanja, rekao je Blažin. Predavači su bili domaći stručnjaci, predstavnici renomirane kompanije „Patent CO“, Mihajlo Anitić, inženjer stočarstva i Žarko Avramov, veterinar. Obuka je bila bazirana na aktuelnoj problematici na farmama svinja, goveda i savremenom pristupu njihovog rešenja. Mi uvek pričamo o trenutnoj situaciji, koja u stočarstvu nije sjajna, bilo je i mnogo boljih, ali uvek očekujemo pomoć od nekog drugog. Šta smo mi sami preduzeli da nama bude bolje, i šta bi mogli da preduzmemo da bi imali bolji rezultat da bi napravili bolji profit? To su teme koje su uvek aktuelne, i tu mi po mom mišljenju kaskamo za ostatkom sveta i Evrope, kazao je Žarko Avramov, veterinar u „Patent CO“. Na pitanje kakva je situacija sa stočarima u našoj državi, da li imaju adekvatnu podršku, Avramov odgovara.

– Po mom mišljenu nemaju. Kad je svinjarstvo u pitanju, cena žive vage je izuzetno niska, ne mogu da pokriju troškove proizvodnje. Što se živine tiče, kod tova brojlera cena jako varira u kratkom vremenskom intervalu, u roku od par meseci možete mnogo da izgubite a možete mnogo i da dobijete. Što se tiče mlečnog govedarstva tu je mnogo stabilnija situacija, ljudi su zadovoljniji, imaju neku pristojnu računicu. Nadamo se boljem u budućnosti, zaključio je Avramov.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име