Klijenti banaka koji ne žele da iskoriste drugi moratorijum, moraju do sutra, 10. avgusta, da o tome obaveste svoju banku, dok oni koji žele zastoj otplate ne moraju da se javljaju.

Moratorijum se odnosi na kredite i sve kreditne proizvode uključujući dozvoljene minuse i kreditne kartice. Najbezbedniji način za penzionere je da pozovu kol-centar banke i izraze svoju želju, prenosi RTS.

Predstavnik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je za RTS da je situacija sada izvesnija, te da očekuje za nijansu manji broj ljudi i kompanija koji će se javiti za moratorijum. Prema njegovim rečima, vrlo je bitno da postoji mogućnost izbora.

– Svako treba da izabere ono što njemu najviše odgovara. Ukoliko vam je potrebna likvidnost vi ćete napraviti zastoj u otplati, ukoliko smatrate da imate dovoljno novca nastavićete sa izmirivanjem obaveza. Tako i za privredu i za građane, naglašava predsednik Udruženja banaka Srbije.

Nakon isteka dva meseca banka je dužna da pošalje novi plan otplate. Postoji redovna kamata koja je nastala ova dva meseca i ona se linearno raspoređuje na ostatak vremenskog trajanja kredita. Kredit se produžava za 60 dana, piše RTS.

– Kada stigne plan otplate klijent ima sedam dana, bez obzra da li je pravno ili fizičko lice, da na to odgovori. Ukoliko ne odgovori smatra se da prihvata taj način plaćanja, objašnjava Vasić.

Postoje i druge dve opcije. Prva je da, ukoliko ima mogućnost, klijent plati obe rate odjednom, a druga opcija je kada klijent ima samo da plati za kamatu, a rate se raspoređuju.

Za penzionere najbezbednije da telefonom izraze želju

U skladu sa odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije, PIO fond je počev od isplate penzija za jul 2020. godine privremeno obustavio sprovođenje administrativnih zabrana na penzije korisnika po osnovu kredita kod banaka.

Moratorijum će Fond PIO primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020, a primenjuje se na isplatu penzija za jul i avgust.

– Najčešći način plaćanja rata kod penzionera je putem administrativne zabrane. PIO fond ima 1,7 miliona korisnika. Po redovnoj proceduri klijent treba da se javi banci, banka da pošalje informaciju fondu. Tu je mnogo informacija preko 100 hiljada administrativnh zabrana možda i više i onda je fond doneo odluku da uplati kompletan iznos sredstava, odnosno stornira adninistrativne zabrane za ova dva meseca, objašnjava Vladimir Vasić za RTS.

Ukoliko penzoneri žele da izmiruju svoje obaveze treba da se jave banci. Najbezbedniji način je da pozovu kol-centar banke i izraze svoju želju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име