Javna rasprava o lokalnom budžetu za 2014. zakazana je za sutra (četvrtak 26. decembar) u 16 sati u velikoj sali u zgradi opštine.

Predlog najvažnijeg dokumenta lokalne samouprave postavljen je juče na internet stranici opštine Bečej. S jedne strane, bečejska opština je među onim lokalnim samoupravama, kojih nije mnogo u Srbiji, a koja svake godine sa građanima i korisnicima debatuje uoči donošenja ovog važnog akta. Ipak, postavlja se pitanje da li je 48 sati dovoljno za izučavanje budžeta, odnosno, da li će korisnici opštinskog novca, direktni i indirektni, uspeti u tom roku da objasne predlagaču svoje potrebe, ukoliko im je manji iznos novca predložen. Ako i uspeju da objasne i eventualno „izlobiraju“ za više sredstava, da li će predlagač i službe imati dovoljno vremena da ih uvrste u predlog budžeta, budući da je sednica lokalnog parlamenta zakazana je za ponedeljak 30. decembar?

Valja dodati da je u Bačkom Petrovom Selu za subotu 28. decembar zakazan zbor građana, gde će na dnevnom redu biti i polemika o sredstvima koja Mesnoj zajednici „Osmi oktobar“ iz tog mesta sleduju iz opštinske kase. Tek se tu s razlogom može postaviti pitanje ima li smisla da se debatuje o tome tako kasno?

Opšti je utisak, ali treba napomenuti da nije ni prvi put, da se u poslednjem momentu rešavaju važna pitanja, naročito ona poput usvajanja budžeta za narednu godinu. Novinarima o ovom događuju nije stigao poziv za izveštavanje, iako su oni među brojnijima koji godinama nazad dolaze na javne rasprave koje, doduše, i nisu naročito posećene.  

Predlog budžeta za 2014. pogledajte ovde.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име