Spomen obeležje Zid smrti sa imenima stradalih na pločama

Koliko god da vreme leči rane, sećanje na tragična dešavanja januara 1942. godine ne blede. Umesto da u veselju obeleže jednu od najrasprostranjenijih slava pravoslavnih vernika, Jovanjdan, Bečejci su pre 79 godina morali da prisustvuju realizaciji presude Prekog suda fašističke hotijevske vlasti po kojoj je streljano 11 mladih rodoljuba.

Bila je to druga presuda pomenutog suda koja je zavila u crno grad kraj Tise. Prva je bila 11. novembra 1941. godine i odnela je 12 mladih života. Da nesreća bude veća, januar 1942. godine je poprimio epitet „krvavi“, pošto je u navećoj varoši našeg dela Potisja završena Racija u južnoj Bačkoj, pri kojoj je ubijeno i pod led Tise bačeno oko 400 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma.

Povodom tog januarskog tragičnog dešavanja Opštinska organizacija SUBNOR Bečej će sutra, 20. januara, od 11 sati održati komemoraciju kraj spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada. Komemoraciju povodom pomenute racije, opština Bečej organizuje na Savindan 27. januara, a parastos nevinim žrtvama održaće pravoslavna crkva, na spomen obeležju kraj ušća kanala u Tisu.

Podsećanja radi, jer je to, kako kažu u boračkoj organizaciji, najmanje što se može učiniti da se tragični događaji iz Drugog svetskog rata ne zaborave, u drugom streljanju su život izgubili: Marko Garić, Milorad Živkov Popov, Ištvan Nađ, Mihajlo Ostojić, Janoš Rečo, Milorad Rus, Slavko Simin, Sever Stefanović, Jovan Crveni, Svetozar Čalenić i Milan Čiplić. Sutra će se, povodom njihove pogibije, evocirati uspomene na tragičan događaj i položiti venci na spomen obeležje.

1 KOMENTAR

  1. Gde su biste Zdravka Gložanskog, Slavka Simina, Ištvana P. Nađa i Nestora S. Džilitova ukradene 2012? 8 godina prošlo počinioci nisu nađeni, a ni nove biste nisu postavljene!
    Sram vas sve zajedno bilo!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име