Opština Bečej se uključila u globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” organizacijom tribine na kojoj je govorila podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravost Diana Milović.

Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena. Svaka ubijena, povređena i maltretirana žena je problem čitave zajednice, istakla je Milović i dodala da žene treba ohrabriti da prijave nasilje i pružiti im potrebnu podršku na tom putu. Skupu u Bečeju su između ostalog prisustvovali zaposleni u opštinskoj upravi, među kojima koordinatorka za poslove rodne ravnopravnosti i politika jednakih mogućnosti Jelena Brankov – Čerevicki, i predstavnice udruženja građana, kao i načelnik Policijske stanice Bečej Slobodan Jovović.

Nasilje prema ženama je i dalje gorući problem našeg društva, a pandemija korona virusa najviše je pogodila najosetljivije grupe stanovništva. Ono se ni na koji način ne sme opravdati, ni materijalnim niti drugim poteškoćama i problemila porodice ili partnerskog odnosa. Veliku ulogu u prevenciji i sankcionisanju nasilja u porodici imaju institucije poput Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, doma zdravlja, koje su umrežene i, kako je rečeno na tribini u Bečeju, efikasne.

Sekretarijat je tribine ovog tipa organizovao u desetak manjih mesta, jer posebna i direktna podrška se mora pružiti ženama sa sela koje su najviše ugrožene.

Globalnu kampanju „16 dana aktivizma” koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja prema ženama, a završava  se 10. decembra, obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име