Trka je krenula | Foto: Vlastimir Jankov
Trka je krenula | Foto: Vlastimir Jankov

Udruženje starovremenskih vozila Oldtajmer klub Bečej – Novi Bečej nema dugu tradiciju, pošto je osnovano oktobra 2012. godine, ali zato svake godine organizuju manifestaciju koja vraća vreme unazad i pokazuje tradiciju vozila na dva, tri i četiri točka.

Četvrta međunarodna smotra vozila s „pedigreom je ove godine okupila, pored učesnika iz Srbije, vlasnike lepotana iz Velike Britanije, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Ukupno je bilo 170 izloženih vozila, automobila, bicikla i motocikla, a to znači oko 300 učesnika Smotre, koji su svoja vozila prvo predstavili Novobečejcima, a onda nama Bečejcima na šetalištu kraj Tise. Bečejski deo Susreta oldtajmerista bio je atraktivniji, jer su održane i moto trke vremešnih motorizovanih dvotočkaša. U tri kategorije, nastupilo je ukupno 18 motora. Održana su i dva ispita spretnosti. Prvo je gore na šetalištu 12  predškolaca pokazalo kako manevrišu biciklovima, a dole na stazi bivšeg hipodoma su motoristi pozakali spretnost na improvizovanom poligonu, raportirao nam je predsednik Oldtajmer kluba Bečej – Novi Bečej Atila Silađi.

Poligon za predškolce | Foto: Vlastimir Jankov
Poligon za predškolce | Foto: Vlastimir Jankov

Atraktivnu manifestaciju zvanično je u ime lokalne samouprave otvorio Goran Matić, a ovom prilikom je i predesdnik opštine Bečej mr Vuk Radojević pozdravio učesnike i poželeo im da se lepo osećaju u gradu kraj Tise, a posetiocima da uživaju u predivnoj izložbi.

Prvo je pažnju posetilaca privukla kolekcija od pet dečijih biciklova, a kraj njih blizanci Sead i Suad Ismail, koji imaju Servis za biciklove u bečejskoj Potiskoj ulici 97.

Ova tri bicikla, dva muška i jedan ženski, su ruski proizvodi iz 1964. godine, ovaj, kao nov, je nemačke proizvodnje iz 1972. godine, a ovaj peti je oko 1975. godine proizveden, pojašnjavaju braća blizanci i majstori za biciklove.

Lepotani na dva točka s motorom ili bez, bili su  pozicionirani na betonskoj podlozi, zbog nogara, a četvorotočkaši su se parkirali na travnatu površinu, pa je njihov ekskluzivitet došao do punog izražaja.

Kod mene je ovaj lepotan, Willis, desetak godina, inače je iz fabrike izašao 1927. godine. I danas je u besprekornom stanju, samo što moram da nosim kanister s benzinom, jer mu je potrošnja 16 litara na 100 kilometara, a rezervoar je mali, priča nam Novosađanin Branko Bogdanović dok je sipao gorivo u rezervoar da bi mogao da se vrati nazad u Novi Sad. Ovom automobilu je pripala prva nagrada za izložene automobile, drugo mesto pripalo je „MG kabriolet“, čiji je vlasnik Dan Houghton iz Velike Britanije na proputovanju kroz Srbiju i iskoristio je priliku da pokaže svog crvenog lepotana, a pehar za treće mesto pripao je automobilu marke „AMI 8“, vlasnika iz Podgorice. Utešne nagrade pripale su Slaviši Aćinu iz Zrenjanina za Volksvagen „bubu“, Kikinđaninu Aleksandru Nirnbergeru za „Volgu“ i Marti Kasaš iz Sente za „Zastavu 101“.

Branko Bogdanović kraj svog lepotana Willisa | Foto: Vlastimir Jankov
Branko Bogdanović kraj svog lepotana Willisa | Foto: Vlastimir Jankov

Kada su motori u pitanju, najlepši dvotočkaš je bio beli „Norton“, vlasništvo Gordana Rakočevića iz Novog Sada, drugo mesto pripalo je motoru marke „Iž planeta“, čiji je vlasnik Šandor Kiš iz mađarskog grada Tisasiget, a pehar za treće mesto dobio je Mirko Crkvenjakov iz Sombora za svog „Džibera“.

Pored izloženih eksponata, pažnju posetilaca privukli su i ispiti spretnosti i moto trke na bivšem hipodromu kraj Tise. U konkurenciji predškolaca učestvovalo je ukupno 12 takmičara. Bicikl s pomoćnim točkovima vozila je samo Jelena Katić i pripao joj je pobednički pehar. Aron Silađi je vozeći bicikl bio najveštiji na poligonu spretnosti, drugo mesto pripalo je Damiru Katiću, a treći je bio Akoš Silađi. Utešne nagrade dobili su Kosta i Stefanela Ostojić. Kada su odrasli u pitanju, Mitar Todorović je bio najveštiji na poligonu spretnost s motociklom, drugo mesto osvojio je Robert Šari, a treći je bio Gabriel Giric.

Najzad, moto trke su održane u tri kategorije i privukle su ukupno 18 takmičara. U prvoj kategoriji motora „kolibria“ učestvovalo je pet motocikala. Prvo mesto osvojio je Zoltan Berkeš, drugi je bio Ištvan Vojnović, a treći Oskar Sabo. U kategoriji automatika i kaišara starotavala su četiri motocikla, a kroz ciljnu ravninu prošla su samo dva. Prvi je opet bio Zoltan Berkeš, a drugi Ištvan Mako.

Ranije sam vozio jače motore, a sada sam prešao na ove s manjom kubikažom. Nije mi smetalo što se vozila trka za trkom. Samo sam prešao iz jednog motora na drugi i oba puta pobedio. To nije samo moja zasluga, već i vrsnih majstora, Mikloša Boje i Stevana Tatića Tančure, koji su besprekorno pripremili motore i moje je bilo samo da budem oprezan na stazi, iskren je Zoltan Berkeš.

Poslednja trka oldtajmer motocikala okupila je devet takmičara, pa su prvo vožene kvalifikacione trke, a onda je u finalnoj najbrži bio Robert Horti, drugi je kroz cilj prošao Borislav Leko iz Vinkovaca, a treći je bio Goran Tajkov.

Sve vreme dok je trajala aktivnost „oldtajmerista“ na šetalištu uz Tisu, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej je vršilo besplatnu kontrolu nivoa šećera u krvi, a po završetku uživanje uz vremešne lepotane, druženje se nastavilo uz muziku na Tiskom keju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име