„Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“ pod tim se motom ovo godine širom Srbije realizuje manifestacija Dečja nedelja. Od ponedeljka 6. do petka 11. oktobra u Bečeju je predviđeno niz skupova i programa, a u organizaciju ove godine uključeno je više organizacija, ustanove i volontera nego ikad pre.

 

  – Manifestacijom koordinira Društvo prijatelja dece već punih 13 godina i imamo partnere kojih ima više nego ranijih godina, navela je koordinatorka Dečje nedelje Gabriela Potrebić-Težer.

Kako je članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije Andrea Galgo Ferenci istakla, ove godine deca će imati prilike da se upoznaju sa radom Opštinske uprave i postave pitanja zaposlenima. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je izrazio zadovoljstvo organizacijom te bogatim programom i naglasio da će se postarati da u četvrtak 9. oktobra, kada je Otvoreni dan-poseta gradskoj kući, bude domaćin i ugosti učenike srednjih škola.

 

Detaljniji program i aktivnosti:

– „Naj dečja nedelja“: Po treći put biramo naj ideju, naj organizaciju, najrešenje u organizovanju Dečje nedelje po školama, vrtićima. Ustanove do 31. oktobra treba da predaju izveštaj (Centar za decu i mlade, Glavna 47) o realizacije svojih aktivnosti u toku Dečje nedelje.

– Žiri će rangirati a knjizara “Prizma 93” nagraditi tri naj ustanove, vrednim nagradama

– Interkulturalna odbojka: Finale će se održati u petak u vremenu od 14.30 – 17.30 u centru grada. – Deca- deci: Humanitarna akcija prikupljanja pomoći za siromašnu decu u vidu udžbenika, garderobe, cipela, čarapa…Poklone pripremiti u kutijama na kojima piše uzrast i pol kome je namenjeno. Početak akcije je planiran za ponedeljak kada bi deca trebala da počnu da donose stvari. Predlažemo da stvari ostavljaju na za to predviđeno i obeleženo mesto kod dežurnog učenika. Stvari bi trebalo da se prikupljaju sve vreme trajanja Dečje nedelje. Prikupljena humanitarna pomoć se odnosi u Centar za decu i mlade Glavna 47 u četvrtak 9. oktobra u periodu od 9 do 12 sati.

– Otvoreni dan: U posetu Gradskoj kući odlaze predstavnici svih srednjih škola. Svaka škola treba da ima i odraslog pratioca. Bilo bi poželjno da se biraju iz redova školskog đačkog parlamenta.

– Tedi ber hospital: Predškolci i učenici Osnovnih škola nižih razreda koji žele da se oslobode straha od posete lekaru neka dođu u četvrtak 9. oktobra u park kod Dečjeg dispanzera od 10 do 11 sati. Obavezno sa sobom poneti medu ili neku drugu omiljenu igračku, koja će biti pregledana i ako je potrebno izlečena na licu mesta. Dođite da se edukujete o važnosti zdravstvenog vaspitanja i da kreativno sa nama učestvujete u radionicama, po punktovima: skener, stomatologija, sistematski pregled, hitna, ortopedija, kreativna radionica.

– Pokaži šta znaš: Deca i mladi koji žele da izvedu svoju umetničku tačku na finalnoj manifestaciji u petak 10. oktobra trebalo bi da dođu na audiciju nedelju dana radnije u četvrtak 2.oktobra u dečji centar sa početkom u 17 sati. Deca i mladi mogu da pevaju, glume mini skečeve, imaju ritmičku numeru, mađioničarske trikove. Obavezno poneti i ostaviti organizatorima CD zbog tehničke pripreme . Sama priredba „Pokaži šta znaš” održaće se u petak 10.10.2014. godine na Gradskom trgu.

– BUM: Igra „Vremenska kapsula” poruka sebi za 10 godina. Deca uzrasta od 11 do 14 godina napiseće sebi poruku koju će članovi BUM-a spakovati u vremensku kapsulu koju će odneti na samo njima poznato mesto. Naredni skup ovim povodom planiran je tek za deceniju kada će svako od dece dobiti svoje pismo nazad.

-Eko-Bečej: Udruženje organizuje takmičenje, „Eko-modna revija-ptice“. Odevni predmeti se prave od recikliranog, prirodnog ili veštačkog materijala. Pozivamo predškolske ustanove i škole da dozvole i roditeljima aktivno učešće. Najkreativniji radovi će biti nagrađeni pecivima Mini Pani iz Subotice. Mladi kreatori će nam se predstaviti tokom Dečije nedelje, na Centralnoj manifestaciji, u petak 10 oktobra. Zato mašta neka leti, jer vredi! Za sve dodatne informacije obratite se na ekobecej@gmail.com

-Izložbeni štandovi: Prezentacija rada omladinskih organizacija, ustanova, klubova, odeljenskih zajednica, dečjih neformalnih timova itd. Na Gradskom trgu. Izlagač obezbeđuje svoj štand , materijal za izlaganje, organizuje dežurstvo, poštuje uputstva organizatora i brine o čištoći i prostora oko svog štanda.

– KZM: U saradnji sa opštinskim odsekom za zaštitu životne sredine i Eko Bečej organizuju celodnevni izlet za učenike viših razreda svih osnovnih škola na teritoriji opštine u Park prirode „Stara Tisa“. Kod Bačkog Gradišta i na Beljansku baru kod Radičevića.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име