U okviru Dečje nedelje održana je panel diskusija na temu „Prevencija i zaštita dece od nasilja“ u organizaciji opštine Bečej i Narodne biblioteke Bečej. O zaštiti dece od nasilja i merama prevencije na nacionalnom i lokalnom nivou govorili su predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, Centra za socijalni rad Bečej, Osnovnog suda u Bečeju, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Gost panel diskusije bio je Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“. Koordinatorka Dečje nedelje Dunja Šormaz zadovoljna je kako i u kojoj meri je stručna javnost podržala ovu diskusiju, što je ovogodišnjoj „Dečjoj nedelji“, kako kaže, dalo poseban pečat. Iz Centra za socijalni rad kažu da je u protekloj godini povećan broj prijava nasilja, što ukazuje na to da je prijavljivanje nasilja postalo prepoznatljivo.

Prema statistici Centra, 113 osoba u opštini Bečej je trpelo nasilje u proteklih godinu dana, a od toga je 21 procesuiran slučaj u kome je dete bilo žrtva nasilja, iako smatraju da je ova cifra realno znatno veća. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2017. godine nalaže da se obrazuje grupa za koordinaciju i saradnju koju čine predstavnici policije, Centra za socijalni rad i predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva.

Predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimburović naglašava da svaki drugi predmet suda u poslednje vreme sadrži elemente nasilja. Sa druge strane, Osnovni sud u Bečeju ne vodi evidenciju o tome koliko je maloletnih lica počinilo krivično delo na teritoriji naše opštine, s obzirom na to da je nadležnost u tim slučajevima prebačena na Viši sud.

Panel diskusija završena je zaključcima da koren problema leži u nereagovanju i toleranciji društva na nasilje. Prema statistici iz 2015. godine na teritoriji opštine Bečej čak 49 odsto roditelja smatra da je fizičko kažnjavanje društveno prihvatljivo. Učesnici diskusije apeluju na roditelje da se više uključe u rešavanje problema nasilja nad decom. Igor Jurić, ispred fondacije „Tijana Jurić“, slaže se sa tim da roditelji igraju veliku ulogu u sprečavanju nasilja, ali da još veću odgovornost snose državne institucije i mediji.

 

Pogledajte TV prilog

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име