Svojevrsni izveštaj o tome kakva je situaciju po pitanju nasilja u bečejskim školama izveštaj za prošlu nastavnu 2013/2014. godinu podnele su Biljana Kikić Grujić, šefica Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih i Jelena Marić, koordinatorka projekta u Bečeju.

 

Kako je Kikić Grujić objasnila u prvoj su fazi na projektu Prevencija nasilja i zlostavljanje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine urađene su sve predvuđene aktivnosti, dok je formirano i svojevrsno Koordinaciono telo.

– Sistem u kom funkcioniše škola, odnosno prosveta, centar za socijalni rad, MUP, dom zdravlja Bečej, prosveta je veliki. Koordinaciono telo sadrži u sebi predstavnike tih institucija. Ono se u proteklih godinu dana sastalo četiri puta. Rađeno je u tri odvojene faze: sa učenicima, prosvetnim radnicima i nastavnicima, a obuhvaćena su deca od 5. do 8. i đaci iz srednjih škola, objasnila je šefica Centra. Pored toga, rađen je akreditovan seminar ministarstva prosvete i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. U pitanju je seminar „Nasilje i zlostavljanje dece putem informacionih tehnologija“. Novi oblik nasilja jeste elektronsko nasilje, odnosno nasilje putem interneta, a zastupljeno je kod dece u svim školama.

– Škole, niti mi kao društvo, uopšte nismo pripremljeni za pravovremeno reagovanje kada se takav problem, a s druge strane, nismo ni svesni koje sve zloupotrebe mogu da zadese jedno dete kao korisnika interneta. Adekvatni seminar sa ovim u vezi prošle su i psihološko – pedagoške službe (prošlo je ukupno 60 radnika u prosveti), a prema njihovim svedočenjima, to je nešto što im je trebalo, rekla je Biljana Kikić Grujić.

 

Žrtve sve mlađa deca

Aktivnosti ovog tipa nastaviće se u tekućoj nastavnoj godini, rekao je predsedni Saveta za bezbednost opštine Bečej Nenad Tomašević. Pored toga, svaka škola će imati obavezu da Koordinacionom telu i Savetu za bezbednost dostavi izveštaj o broju, vrstama i načinu reagovanja škole kad se desilo nasilje u školi, kao i o preventivnim aktivnostima koje se planiraju u školi, te i na sva tri nivoa nasilja po protokolu ministarstva prosvete.

Jelena Marić, iz Koordinacionog tela, rekla je da je najveći problem uočen kod dece koja su 5. i 6, a devojčice u 5. u najvećem broju izrazile su nesigurnost.

Kako je dodala, pohvalno je da roditelji u Bečeju, velika posećenost na predavanjima. Inače, ovaj je program za godinu dana prošlo 1.220 učenika, kao i 360 roditelja osnovnih škola Projekat kao nešto što je bilo neophodno i pokazalo se kao uspešno i ima pozitivne efekte, pa zbog svega toga Savet za bezbednost predlaže predsedniku opštine da se nastavi sprovođenje druge faze projekta, reči su predsednika Saveta za bezbednost. Na to se nadovezao i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

– Verujem da postignuto govori da je naredna faza nešto što je logično. Na nama je da pokušamo da preventivno delujemo, da edukujemo decu, roditelje i nastavnike i da potencijalni stepen elektronskog nasilja smanjimo i dovedemo na minimum, rekao je Vuk Radojević. S obzirom na rezutate, rečeno je na konferenciji za novinare, postoji i potreba da se uključe i deca četvrtog razreda, kao i učitelji. Bečej je, kako je istaknuto, druga opština u Srbiji koja je na ovaj način počela da se bavi problemima koji su evidentni. Pored najveće potiske opštine i Novi Sad ima ovakvo koordinaciono telo. Kako je Kikić Grujić navela saradnju škola, lokalne samouprave i relevatnih institucija u Bečeju je na zavidnom nivou.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име