Na istom kreativnom zadatku
Na istom kreativnom zadatku

Udruženje građana „Kreativna radionica Temerin“ od maja 2013. godine, na inicijativu Marije Kalmar, kroz kreativan rad, čuva multinacionalnu tradiciju i kulturu.

Zahvaljujući aktivnostima organizacije, dvadesetak žena iz opštine Temerin slobodno vreme provodi u kreativnoj radionici, svaka na svoj način i u zavisnosti od sopstvenih afiniteta.

Ideja za osnivanje radionice nastala je nakon realizacije projekta „Hajde da zajedno“ u kom su učestvovale žene iz opštine Temerin.

U toku projekta „Hajde da zajedno“ žene su pravile dekorativne jastuke, posteljinu, eko torbe, slike sa vezom, srca, baštensku garnituru i sve to izložile na velikoj izložbi ručnih radova, što je za rezultat donelo dobru saradnju učesnica ovog projekta koje su izrazile želju da bi volele da imaju svoju kreativnu radionicu gde bi nastavile da se druže, rade i stvaraju.

-U kreativnoj radionici mogu se naučiti mnogobrojni ručni radovi, od kojih su štrikanje, heklanje, vez, šivenje, tkanje, dekupaž na staklu i drvetu, slikanje peglom, izrada čestitki i medenjaka, ako i mnogi drugi. Pozitivna energija i prijatna atmosfera jeste ono čime možemo da se pohvalimo, i najviše zbog te atmosfere svoje slobodno vreme i provodimo u radionici. Volim ručne radove i to je jedan od razloga zbog kog sam se pridružila  kreativnoj radionici, da bih usavršila sve ono što sam po malo znala. Sada znam da šijem, vezem, heklam, štrikam, pravim medenjake, čestitke i još mnogo toga. Ono što me najviše ispunjava jeste to što svoje znanje mogu da prenesem na mlađe generacije, rekla je Gordana Raković, članica kreativne radionice.

U kreativnim druženjima uživa i njihova inicijatorka, Marija Kalmar.

-Sada kada sam u penziji, svoje slobodno vreme gledam da iskoristim tako da radim nešto korisno što će ostaviti trag. Volim da pomažem onima koji su zainteresovani i žele da nauče sve ono što ja radim, što ujedno ispunjava moje slobodno vreme. Volim društvo i svakodnevno rado dolazim u naš prostor kako bih nešto lepo napravila, pomogla nekom ili samo popila kafu sa prijateljicama koje sam ovde stekla, kaže Marija Kalmar.

Među redovnim članicama je Dragana Radovanov koja  ima 28 godina, koja se u Temerin doselila pre oko pola godine, a na preporuku prijatelja pridružila se kolektivu u kreativnoj radionici kako bi na kvalitetan način iskoristila svoje slobodno vreme, ali i da bi naučila nešto korisno. Uz pomoć Gordane iz kreativne radionice savladala je tehniku dekupaž na drvetu i sada često svoje najdraže obraduje svojim rukotvorinama. Sada uči da šije, a pored toga želi da nauči i da štrika i hekla. Dragana dodaje da često dolazi u kreativnu radionicu jer je to prostor u kom vlada pozitivna energija, u svakom momentu je dobrodošla i žene su uvek raspoložene da daju korisne savete i da mlade nauče nešto novo.

Autorka teksta nije odolela da se oproba u šivenju
Autorka teksta nije odolela da se oproba u šivenju,

Gordana i Marija su više puta bile koordinatorke kreativno-edukativnih radionica u Kancelariji za mlade opštine Temerin i osnovnim školama gde su svoje znanje i veštine prenosili na mlade generacije, ali isto tako su i učestvovale u radionicama koje su mladi organizovali. Imaju u planu da nastave saradnju sa školama kako bi nastavile da prenose svoje znanje na mlađe generacije.

Svoje ručne radove žene su izlagale na više od šezdeset sajmova i izložbi širom Srbije ali i u Italiji, Austriji i Rusiji.

Samo neke od izložbi i sajmova su: Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (Zrenjanin), Dunavski vez (Bačka Palanka), Sremski kolač (Ruma), Cvetna pijaca (Temerin), Štrandfest (Novi Sad), Zlatne niti (Vrnjačka Banja), Sajam turizma (Beograd), Dan zaljubljenih (Temerin), Dani seoskih žena Vojvodine (Apatin), posebno ističu izložbu u Beogradu povodom Dana Vojvodine u Žikinoj Šarenici koja je održana 7. decembra 2013. godine.

Aleksandra Malinović, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име