U aprilu ove godine bilo je za 100 korisnika više u odnosu na taj mesec u 2013. godini, izjavila je za Bečejske dane v.d. direktora Centra za socijalni rad Svetlana Gagić.

 – Za april novčane socijalne pomoći isplaćeno je za 1.367 porodica, a što se tiče tuđe pomoći i nege i uvećane nege isplaćeno je 311 lica. U našoj opštini između 13 i 15 odsto građana ostvaruje pravo preko Centra za socijalni rad. Tu ne mislim samo na novčana davanja već na sve ono što se radi u Centru. Kad se sagleda to je oko 5.000 do 6.000 ljudi koji na godišnjem nivou prođe kroz ovaj Centar. Broj izvršilaca je uvek isti, a broj korisnika svih prava je mnogo veći. Moram da istaknem da se prava koja korisnik ostvaruje i pored loše ekonomske situacije u zemlji redovno isplaćuju svakog meseca, rekla je Gagić.

Prema njenim rečima problem u vezi sa izdržavanjem starijih osoba i dalje je veliki.

– Ako se radi o starim osobama, i ako imaju dece onda ona moraju maksimalno da se angažuju oko njihovog izdržavanja. Novim zakonom o socijalnoj zaštiti roditelji su dužni da utuže svoju decu za svoje izdržavanje. Još uvek ima lica koja to ne shvataju, ne može niko da smesti svoje roditelje u ustanovu socijalne zaštite na teret države, nego mora da učestvuje u njegovom izdržavanju onoliko koliko je u mogućnosti, navela je v.d. direktora. Smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ne košta malo, međutim, tu ne spada samo smeštaj, već i lečenje, nega, terapija, ishrana, higijena, sve što je neophodno jednoj osobi koja ne može sama o sebi da se brine.

Donacije iz Nemačke

Nekada je bilo mnogo više donatora koji su na različite načine pomagali Centru za socijalni rad, odnosno njihovim korisnicima, a trenutno imaju samo jednog donatora iz Nemačke koji već 15 godina pomaže ovoj ustanovi u Bečeju.

– Donacije datiraju iz 1999. godine nakon bombardovanja, grupa građana „Gradimo mostove“ koja je tada došla iz Nemačke i obišla našu opštinu još uvek pomaže. Te donacije su u početku bile mnogo veće, a sada se svode na manju meru, ali nisu uopšte zanemarljive, jer bilo kakva donacija uvek dobro dođe. Prošle godine je preko te donacije bilo obezbeđeno ogrevno drvo kao i užina u školama za decu iz socijalno ugroženih porodica. Ove godine smo od te donacije uspeli da popravimo dve kuće koje su bile u jako lošem stanju i uspeli smo da obezbedimo učenicima užinu za tri meseca. Te donacije sada nisu toliko velike, ali su vrlo značajne za nas i za naše korisnike. Nadamo se da će nam ta grupa građana iz Nemačke i dalje pomagati, jer nam je njihova pomoć od velike koristi, kazala je Gagić.

Foto: Ilustracija, 6yka. com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име