Pre početka skupštinskog dela, obavljeno je merenje nivoa šećera u krvi
Pre početka skupštinskog dela, obavljeno je merenje nivoa šećera u krvi

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obeležen je ovih dana radno u Bečeju. Održane su dve skupštine u svečanoj sali Gradske kuće, Dijabetološkog saveza Vojvodine i Društva za borbu protiv šećerne bolesti optine Bečej, kojima je presedavao dvostruki predsednik Radoslav Ivanović.

Skup je počeo prigodnom besedom o Svetsom danu borbe protiv dijabetesa, a onda je dr Žužana Tot održala predavanje o potrebi vakcinacija osoba obolelih od šećerne bolesti.

-Imajući u vidu epideiološku situaciju, nismo bili u mogućnosti da lane održimo skupštine Dijabetološkog saveza Vojvodine i Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej, pa to ovom prilikom činimo objedinjujući izveštaje o radu za dve godine. Nismo u ravnopravnim uslovima sa ostalim savezima, jer ne možemo da konkurišemo za sredstva iz republičkih fondova. Kako je Dijabetološki savez Vojvodine formiran 3. juna 2017. godine, ove godine punimo pet godina postojanja i stičemo pravo da dobijamo sredstva putem projekta na konkursu, što će nam olakšati rad. U međuvremenu su, upravo zbog neaktivnosti usled pandemije Kovid – 19, splasle ambicije članica Saveza. Od 15 osnivača, samo su Bački Petrovac, Bečej i Zrenjanin aktivni, ali verujemo da će se ubrzo situacija promeniti. Valja imati na umu da je pola milijarde svetske populacije registrovano kao dijabetičari, a veruje se da je još toliko obolelih koji i ne znaju za to. Svaki deseti građanin Planete je dijabetičar. Poražavajuće je što odgovarajući lekovi nisu dostupni svima obolelima i cilj nam je da se širi svest o tome da da im treba pomoći, naglašava Radoslav Ivanović.

Sa obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u Bečeju
Sa obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u Bečeju

Činjenica da epidemiološka situacija i dalje nije bezbedna, odobreno je prisustvo samo četrdesetak članova pomenutog Saveza i Društva, koji su imali priliku, pored izveštaja o radu za minule dve godine i planu i programu rada za narednu godinu, čuju i edukativno predavanje o vakcinaciji.

-Svi smo izloženi pandemiji, ali hronični bolesnici, dijabetičari posebno, su dodatno ugroženi. Vakcinacija nema aternativu. Više od pet milijardi doza je dato i stekla su se potrebna iskustva. Uvek je manji rizik ako se dobije vakcina, nego, ne daj Bože, da se oboli od korona virusa, apostrofirala je, između ostalog, dr Žužana Tot.

Dr Žužana Tot je održala predavanje o potrebnoj vakcinaciji
Dr Žužana Tot je održala predavanje o potrebnoj vakcinaciji

Biće lako poboljšati aktivnost u odnosu na minule dve godine, kada je vladala opšta neaktivnost, ali u Dijabetološkom savezu Vojvodine žele da aktiviraju neaktivne članice, da organizuju rad u opštinama koje se još nisu učlanile, da sarađuju sa srodnim udruženjima, poput Udruženja roditelja dece s dijabetesom ili raznih udruženja invalida, i da nastave sa već ustaljenim aktivnostima.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име