– Za razliku od prethodnika, želim da utrošak svih sredstava Mesne zajednice bude transparentan. Da pronađemo najoptimalniji način da građane obavestimo gde je utrošen novac od samodoprinosa, koliko je stvari i za koji novac urađeno. Važno je da domaćinski raspolažemo sredstvima, izjavio je za portal MojBečej novi predsednik Saveta mesne zajednice Novi Bečej Branko Svilengaćin, izabran pred kraj 2014. godine.

Nadležnosti Mesne zajednice, prema statutu, jesu široke i definisane su potrebama koje građani sami utvrde, a odnose se na područje naseljenog mesta Novi Bečej. Jedna od oblasti delovanja jeste uređenje naseljenog mesta, što podrazumeva uređenje ulica, trotoara, zelenila, kanalizacije, vodovoda, javne rasvete i drugo.

– Mesna zajednica zadovoljava potrebe iz oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, zaštite i unapređenja životne sredine i bavi se mnogim drugim oblastima od neposrednog značaja i interesa za građane. Brine se o realizaciji samodoprinosa. Organizuje poljočuvarske službe, određuje uslove korišćenja pašnjaka i utrina. Isto tako, može obavljati druge poslove koje joj poveri Skupština opštine, objašnjava predsednik Saveta mesne zajednice Novi Bečej Branko Svilengaćin. Lepeza delovanja jeste izuzetno široka i ako gledamo raspoloživa sredstva i resurse, uvek će postojati prostor za napredak, dodaje on.

– U našem mestu postoji veliki broj ulica bez kanalizacije. To je izazov sa kojim ostaje da se izborimo u što većoj meri u narednom periodu, kaže Svilengaćin. Do sada je uređenje priobalja na Tisi bilo odlično, ističe novi predsednik Saveta, u šta su se i građani, kako kaže, mogli uveriti, i takav trend mora se nastaviti. Za razliku od prethodnika, kako ističe, Svilengaćin želi da utrošak svih sredstava Mesne zajednice bude transparentan.

– Treba pronaći najoptimalniji način da građane obavestimo gde je utrošen novac od samodoprinosa, koliko je stvari i za koji novac urađeno. Važno je da domaćinski raspolažemo sredstvima, navodi prvi čovek MZ Novi Bečej. Prostora za napredak i poboljšanje kvaliteta života građana, koji se tiče delokruga rada mesne zajednice, ima u oblasti uređenja kanalizacije, što je prioritet, uređenja trotoara, pogotovo u ulicama koje već dugo čekaju neko rešenje.

– Uređenje omladinskih domova i davanje istih na korišćenje različitim zainteresovanim udruženjima je takođe za građane zanimljivo, naveo je naš sagovornik. Iznosi kojima je Mesna zajednica raspolagala u proteklom periodu, u koje spadaju prihod od izdavanja lokala, pašnjaka i utrina, dok je najveći deo od samodoprinosa, su sledeći: u 2011. godini to je iznosilo 26 miliona, 2012. godine 25 miliona, pa sledeće 31 milion, a prošle godine 24 miliona dinara.

– Tu treba reći da smo na konstitutivnoj sednici oformili komisiju za primopredaju dužnosti koja će nam u svom zapisniku reći da li su ova sredstva korištena u skladu sa planom utroška samodoprinosa. Prioriteti su određeni planom utroška samodoprinosa. Najveći deo, 60 odsto, predviđen je za održavanje postojećih i izgradnju novih infrastrukturnih projekata, 25 procenata odlazi na društvene delatnosti, tu se pre svega misli na sportska i kulturna društva, 10 odsto na projektovanje i pet na plate zaposlenih. Mislim da svaki građanin zaslužuje da ima asfaltiranu ulicu i kanalizacioni priključak. Ako su se ti infrastrukturni objekti gradili do sada iz sredstava samodoprinosa, trebalo bi i od sada, rekao je Branko Svilengaćin.

Osim toga, kako objašnjava, postoji još veliki broj delatnosti i tiču se interesa građana, a finansiraju se od samodoprinosa, a u slučaju nedostatka tih sredstava, ništa se ne može napraviti.

– Moj stav jeste da je samodoprinos koristan, ali se mora reći i pokazati i dokazati kako se koristi. To je krucijalno, inače građani gube poverenje u ispravnost vođenja Mesne zajednice. Zalagati se za ukidanje samodoprinosa neću, ali ćemo raspisati referendum za ukidanje, kako bi građani dobili pravo na demokratski pokusaj da se izjasne da li žele ili ne žele samodoprinos, rekao je za kraj razgovora predsednik Saveta mesne zajednice Novi Bečej Svilengaćin.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име