Ilustracija | Pixabay
Ilustracija | Pixabay

Az ANTIGONÉ projekt

A nemi alapú erőszak (és különösen a nők elleni erőszak) nagy hatással lehet mind az áldozatok, mind a tanúk társadalmi befogadása szempontjából, különösen, ha kiskorúak.

A nemek közötti egyenlőséggel és társadalmi befogadással, egészségügyi és hosszú távú gondozási kérdésekkel foglalkozó szakértői csoportok jelentése szerint a nemi alapú erőszak átélése érzelmi és mentális következményekkel jár. Az egyén viselkedése sokszor megváltozik, megjelennek a pszichés zavarok, a szorongás, az alacsony önértékelés, az önbizalom hiánya, gyakran a képességek csökkennek és a tanulási teljesítmény is, megjelenik a jövőtől való félelem, a depresszió.

A következmények súlypsabbak, ha az áldozat vagy az erőszak tanúja nem tudja, hogyan kell hatékonyan reagálni ilyen helyzetben, és nem tudja, hogyan kapjon segítséget. Ezek a következmények könnyen az érintett egyének társadalmi kirekesztéséhez vezetnek.

A Nemek Közötti Egyenkőség Európai Intézetének (EIGES) adatai szerint válságok és természeti katasztrófák idején dokumentáltan nő a családon belüli erőszak, mivel az áldozatok – akik a leggyakrabban nők és lányok – hosszú ideig ki lehetnek téve a bántalmazóknak és elzárják őket a szociális és intézményi támogatástól. A COVID19 világjárvány miatt számos országban bevezetett lezárás jelentősen megnövelte a nemi alapú erőszakot Európa szerte.

Ezért a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos tudatosság hatékony tudatosítása már iskolás kortól kiemelten fontos a tanulók társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében, mind preventív módon, mind abban az esetben, ha a tanulók már megtapasztalták vagy tanúi voltak a nemi alapú erőszaknak.

Az alkalmazandó módszer azonban rendkívül fontos a fiatalokkal való munka során. A nemi alapú erőszak ellen fellépő leggyakoribb módszerek főként a racionális gondolkodásra összpontosítanak (erőszakos viselkedés azonosítása, az erőszakos viselkedés feljelentésének módjai, az erőszakos viselkedésre való reagálás módjai stb.). Az érzelmeket azonban általában figyelmen kívül hagyják, miközben ezek döntő szerepet játszanak az egyén viselkedésében. Ezért szükség van egy olyan módszerre is, amely lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy legyőzzék a félelmüket és beszéljenek ezekről a kérdésekről. Itt a kreatív módszerek döntő szerepére van szükség. Ilyen az Európai Bizottság Erasmus+ programjának támogatásával (KA2-Strategic Partnerships for Innovation in the School Sector) létrejött ANTIGONÉ projekt is.

A nemzetközi ANTIGONÉ projekt nevét a görög mitológia és színház ismert alakjáról kapta. Antigoné olyan hősnő, aki ellenállt az erőszakos hatalomnak. A nemzetközi projektben hét ország vett részt, Bulgária, Görögország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szerbia.

Az interdiszciplináris projekt koordinátora a szerbiai DAH színház volt.

A projekt olyan színházi technikák alkalmazásán alapul, amelyek lehetővé teszik az empátia fejlesztését és a résztvevők aktív részvételét a valós élethelyzetekben.

Ugyanakkor a projekt célja, hogy felhatalmazza a középiskolai tanárokat arra, hogy színházi műhelyeket szervezzenek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a nemi alapú erőszakra az iskolákban, vagy az online térben. A világjárvány ugyanis bebizonyította, hogy szükséges kiépíteni és biztosítani a tanárok lehetőségeit ezen módszerek online alkalmazására is.

A fejlesztésben részt vevő szervezetek különböző szakmák képviselői, szerteágazó szakmai tapasztalatokkal. A színházi és drámapedagógiai szakértők (a DAH színház Szerbiából, az InSite Drama Magyarországról, az Aeroploio 10 A nők elleni erőszak drámapedagógiai megközelítésben – Tanári kézikönyv Görögországból és az AIDA Alapítvány Olaszországból) mellett pszichológus szakértők (Fiatal Pszichológusok Egyesülete, Bulgária), a nők elleni erőszak szakértői (a svéd RealStars), egyetemi kutatók (Western Norway University of Applied Sciences) és az online tanítás- és tanulásmódszertan szakértői (az Action Synergy Görögországból) is részt vettek a program kidolgozásában.

Az ANTIGONÉ kétéves (2021–2023) projektjének keretében megjelent kézikönyvön túl képzésekkel is segítik a tanárokat az egyes partnerországokban. A képzések a javasolt módszertan és megközelítésmód hatékony osztálytermi megvalósítását támogatják.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име