Predstavnica opštine Bečej na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ osamnaestogodišnja Danica Đin, uprkos epidemiji korona virusa, mesecima, uz podršku mentora – da li direktno ili posredstvom tehnologija, vredno vežba.

Učenica Ekonomske škole u Bečeju, pesmom kiparske pevačice, na Maloj Evroviziji, kako zovu ovaj festival, predstavljaće tu mediteransku zemlju.

Pre nekoliko dana je Danica Đin je u Beogradu snimili najavu za glasanje koje će biti moguće putem SMS-a, a nedavno je i pala odluka da glasovne sposobnosti dogodine usavršava i formalno kroz nastavu u ovdašnjoj muzičkoj školi na odseku za solo pevanje.

Do televizijskog prenosa ostalo je svega dva meseca tokom kojih će nastaviti sa usavršavanjem pevanja i koreografije.

U Bečeju smo tokom jedne probe sreli i scenskog direktora festivala „Srbija u ritmu Evrope“ koji za mladu takmičarku iz Bačkog Gradišta ima samo reči hvale.

-Inspiraciju inače uvek tražim pre svega u tipu pesme i energiji koju numera nosi, a nakon toga i u samim umetnicima – učesnicima takmičenja koji određenu izvedbu interpretiraju. Često inspiracija dođe i potpuno nevezano za bilo šta iz određene pesme, pronađem je u svakodnevnom životu, u osobinama ljudi, životinjama, često u određenim događajima, mehanizmima, bajkama…priča Aleksandar Marković, scenski direktor festivala.

Muzički direktor televizijskog programa „Srbija u ritmu Evrope“ Miloš Marković smatra da tehničke vežbe pevanja, koje su neophodne u procesu priprema, nisu vezane za samu činjenicu da neko mora biti muzički obrazovan.

– Na deci se lako prepozna ko nosi taj talenat i njih je vrlo lako oblikovati čak i ukoliko je prisutan samo talenat. Vežbe pevanja u ovom slučaju podrazumevaju pripremu takmičara za javni nastup i podsticanje takmičara da izvuče svoj maksimum, kao i to da vežbom usavršava svoju tehniku pevanja – prvenstveno disanje. Suština je taj sluh, sa decom koja su muzikalna kao što su deca „Srbije u ritmu Evrope“ i sa njima je lako. Treba ihsamo usmeriti i ona to vrlo lako savladaju trudeći se da maksimalno usvoje sve savete koje im dajemo, objasnio je muzički direktor televizijskog programa „Srbija u ritmu Evrope“.

Podršku daje i Kancelarija za mlade opštine Bečej koja se trudi da takmičarki pruži što bolje uslove za rad i finale ovog popularnog događaja.

Epidemija virusa uticala je na kalendar festivala koji promoviše talentovanu decu i mlade do 20 godina starosti. Za sada je planirano da finalni događaj bude organizovan 6. septembra koji će publika moći da prati i preko Prve srpske televizije.

„Srbija u ritmu Evrope“ ove godine sarađuje sa 20-ak opština i gradova iz Srbije. Pobedniku sledi nagrada – putovanje u zemlju koju je predstavljao, kao i domaćinstvo za finalno veče takmičenja sledeće godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име