Udruženje „Tako kul“ (Tako cool) realizovalo je radionicu u okviru projekta „Znanjem do jednakih mogućnosti“, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Ovaj skup, kako objašnjava Katarina Stojisavljević iz udruženja, imao je za cilj upoznavanje učesnika sa osnovnim pojmovima kao što su pol, rod, rodne uloge, nasilje, diskriminacija, zatim informisanje o diskriminaciji i rodno zasnovanom nasilju, osposobljavanje za prepoznavanje nasilja, te sticanje uvida u predrasude u vezi sa nasiljem, ali i uticaj na promenu stavova koji podržavaju nasilje.

Dvadesetak učesnika slušalo je na temu nasilja u partnerskim vezama, predočen im je model kvalitetne partnerske veze, kao i upoznavanje sa međunarodnom kampanjom „16 dana aktivizma“, važnim datumima u oblasti rodne ravnopravnosti i upoznavanje sa rodno senzitivnom terminologijom. Edukatorka angažovana za realizaciju ove radinice u Bečeju bila je Đurđa Ćazić, psihološkinja, predsednica SOS ženskog centra iz Novog Sada, organizacije koja ima mnogo iskustva u radu na ovim temama. Ideja za projekat, kako navodi Stojisavljević, pojavila se spontano, uglavnom na osnovu subjektivne procene da postoji deficit aktivnosti iz ove oblasti i da mladi nisu dovoljno informisani, kao i da postoje brojne predrasude kada je ova oblast u pitanju.

– Pored toga i radionica, biće kreirane edukativno promotivne brošure u kojima će se naći najznačajnijim podaci iz ove oblasti. Ovo su neki inicijalni koraci, a svakako da je neophodno još mnogo aktivnosti na ovom polju kako bismo podigli svest stanovništva i ukazali na značaj svih segmenata rodne ravnopravnosti, nenasilja i generalno antidiskriminativne politike, kazala je sagovornica iz bečejskog udruženja. Nešto ranije rađeno je istraživanje o informisanosti i stavovima mladih o značajnim pitanjima iz oblasti rodne ravnopravnosti. Tom je prilikom ispitano 100 učenika srednjih škola u Bečeju, a rezultati će biti objavljeni kada se završi obrada podataka.

foto: Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име