Kép: Ótos András
Kép: Ótos András

Csúrogon, az 1944/45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatok emlékére emelt Megtépázott Krisztus című szoborcsoport előtt emlékeztek vasárnap a hetvenöt évvel ezelőtti tragikus eseményekre, amikor több ezer magyar lett az esztelen megtorlás vétlen áldozata.

A legnagyobb délvidéki tömegsír mellett található emlékműnél a magyar és a szerb himnusz felcsendülését követően a történelmi egyházak képviselői mondtak imát az egybegyűltekkel az áldozatok lelki üdvéért. A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett megemlékezés résztvevőihez elsőként az óbecsei Teleki Júlia, a csúrogiak kálváriájának egyik túlélője  szólt, aki azt emelte ki: tartós megbékélés csak akkor lesz, ha a kölcsönös tisztelet jegyében mind a magyarok, mind a szerbek megismerik az 1942-ben és az 1944-45-ben történteket. Vesna Stjepanović, a csúrogi helyi közösség tanácselnöke is arról beszélt, hogy az együttélés kulcsa a kölcsönös tisztelet.

Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövetének levelét Pálinkás Gábor első beosztott konzul olvasta fel, amiben többek között az állt: a megbékési folyamatnak köszönhetően sikerült szembenézni a magyar-szerb közös múlt legérzékenyebb időszakával, és fel kellett ismerni, hogy a két népet sokkal több dolog köti össze, mint ami szétválasztja.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt: az emlékezetpolitika nem őrzi méltó módon 2013. június 26-a, a magyar–szerb megbékélés történelmi dátumának az emlékét, amikor együtt hajtott Csúrogon fejet Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb államfő az akkor felavatott Megtépázott Krisztus emlékműve előtt, de a 2014 januárjában megszületett, Csúrog, Zsablya és Mozsor, közvetve pedig a vajdasági magyarok kollektív bűnösséget kimondó jogszabály eltörlése sem lett a közgondolkodás szerves része.

Óvakodjunk mindazoktól, akik a szimbolikus politizálás olcsó, de hatásos eszközeit használják, akik relativizálják a borzalmakat, akik nem az embert, hanem az ideológiát helyezik előtérbe – ugyanis az ő számukra nincs történelmi megbékélés –, mert ők nem a múltat szántják be, hanem a térség közösen építhető jövőjét – mondta többek között Pásztor István.

 

 

Пројекат „У фокусу – Fókuszban“ подржава Министарство културе и информисања

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име