Súlyos anyagi nehézségekkel küzd az óbecsei Toplana Közvállalat, a távfűtőhálózat fenntartójának mintegy száz millió dináros tartozása van, ezért az óbecsei Gas részvényeinek az eladását tervezik.

 

Dejan Vuković, a közvállalat igazgatója már áprilisban, a 2014-es fűtési szezon végén arról beszélt, hogy a Toplana a Gas részvényeinek az áruba bocsájtásával szeretné megoldani az anyagi nehézségeiket. Tavasszal még a vállalatnak is mintegy 40 millió dinárral tartoztak a felhasználók.

Az összeg felével a lakossági fogyasztók, míg a másik részével a gazdasági szervezetek és közigazgatás intézményei voltak elmaradva. Ezek a körbetartozások is hozzájárultak, hogy mára az óbecsei távhőszolgáltatót tartják a legeladósodottabb közvállalatnak a tartományban. Az idei fűtési szezon kezdetével a Toplana Közvállalat még nehezebb helyzetbe került, ugyanis a százmilliós tartozása már a működését is fenyegetheti, éppen ezért a vállalat és a községi vezetés mielőbb rendezni szeretné a kialakult helyzetet. Megoldást jelenthetne a Toplana Közvállalat óbecsei Gas részesedésének eladása, ugyanis a részvények a tartozással közel azonos, 104 millió dináros összeget képviselnek. Ahhoz azonban, hogy a szolgáltató eladhassa a részesedését, ezt előbb jóvá kell hagynia a Községi Képviselő-testületnek is, valamint a Srbijagas vállalatnak is felhatalmazást kell kapnia a Kormánytól, hogy átvegye az óbecsei részesedést – magyarázta Dejan Vuković, a vállalat igazgatója.

A közvállalat bizonytalan helyzetének ellenére Óbecse község további nagy fejlesztéseket tervez a távhőhálózaton. A forrásokat ehhez a település abból az összességében 202 millió dináros hosszú lejáratú banki hitelből valósítaná meg, amelyről nemrégiben kötött megállapodást két pénzintézettel a község.

 

Szabó Attila

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име